Lokaal nieuws vrijdag 12 januari 2018

Klooster Koningsoord in Berkel-Enschot, zo bijzonder

Ik schrik wakker. Het is bijna half vijf ’s nachts. Ik ben een jaar of acht. Heel vaak als ik in bed lig, hoor ik ze: de kerkklokken van het klooster Koningsoord in Berkel-Enschot. De zusters van het klooster staan op voor de eerste gebedsdienst: de nachtwake. Een nieuwe dag is weer begonnen voor hen. Het is nog zo vroeg! Ik draai me nog eens lekker om. Woonden vlakbij het klooster. Het gebouw heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op me uitgeoefend. Het complex moest enorm groot zijn. Er was een kerk, het kloostergebouw zelf, het gastenhuis, de stallen en nog meer. En natuurlijk ook nog het hele terrein. Vroeger waren de zusters bijna volledig zelfvoorzienend.

Het klooster, zo geheimzinnig
Het kloosterterrein ligt aan een doorgaande weg. Het kloostergebouw is een stuk van de weg gesitueerd. Afgebakend door een lange grijze betonnen muur die het hele terrein omheint en heel veel bomen. Je zag bijna niks van het gebouw. Ja, een beetje, vanuit de verte als je in het buitengebied fietste. De grijze muur was op sommige plekken vrolijk gekleurd met graffiti. ‘Wat zouden de zusters daarvan vinden?’, dacht ik wel eens.

Zag je een zuster door het dorp fietsen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Vaak dezelfde, want elke zuster had haar eigen taken. Ze vielen natuurlijk op en toch was het gewoon. Het hoorde bij ons dorp.

En nog een klooster in mijn leven
Een paar jaar geleden kreeg ik weer met een klooster te maken. Een opdracht voor mijn werk als interieur ontwerper : het ontwerpen van een luxe appartement in een voormalig kloostercomplex. Wat bijzonder om te mogen doen! Dat ontwerp prijkt nu ook op mijn nieuwe website. http://www.gewooncaat.nl/portfolio/luxe-appartement/

Lees het volledige bericht op www.gewooncaat.nl Link http://www.gewooncaat.nl/klooster-koningsoord-in-berkel-enschot-zo-bijzonder/

Gratis Prachtige Plek gesprek

Ga jij een woning kopen en heb je geen tijd of zin om de inrichting zelf te doen? Of woon je in een fijn huis, maar wil je het nu echt eens helemaal naar jullie zin maken?


Een afspraak voor een gratis Prachtige Plek gesprek met mij en we bekijken of ik je daarbij kan helpen. Dit Prachtige Plek gesprek is alleen voor mensen die echt een stap willen zetten. Link http://www.gewooncaat.nl/prachtige-plek-gesprek/

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden