Lokaal nieuws dinsdag 17 april 2018

Hypotheekrente van meer dan 4 procent? Overweeg oversluiten

Betaal jij nog een hypotheekrente van meer dan 4 procent? Door over te sluiten of door rentemiddeling kun je de maandlasten verlagen.

De hypotheekrentes zijn nu laag, maar daar heb je niets aan als je nog vast zit aan een rentevast periode. Oversluiten kan de oplossing zijn.

Huiseigenaren die in een periode met hogere hypotheekrentes hebben gekozen voor een langlopende rentevast periode, betalen nu mogelijk nog een hypotheekrente van 4 procent of meer. ABN Amro was benieuwd hoe huiseigenaren de hoogte van de hypotheekrente beleven. Een derde van de huiseigenaren vindt de hypotheekrente die ze verschuldigd zijn over de hypotheekschuld hoog. Een paar jaren geleden werd een hypotheekrente van 4 procent voor tien jaar vast als zeer laag ervaren. Nu niet meer. Ongeveer 7 op de 10 huizenbezitters met een hypotheekrente van 4 procent of hoger overweegt nu om over te sluiten.

Wat is een hoge en wat is een lage hypotheekrente?

Historisch gezien is een hypotheekrente van 4 procent voor een rentevast periode van 10 jaar echt niet hoog. Maar het is begrijpelijk dat huiseigenaren dat nu wel zo voelen. Als je nu kiest voor een rentevast periode van 10 jaar, komt de hypotheekrente iets boven de 2 procent uit. Eigenlijk vreemd want een aantal jaren geleden werd er al gesproken over historisch lage hypotheekrentes. Daarna is het nog flink verder gezakt. Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes iets gestegen, maar er worden ook alweer verlagingen doorgevoerd.

Wat voor jou de beste oplossing is, kunnen wij samen met jou bepalen. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken met ons om de opties te bespreken.

Is oversluiten van de hypotheek verstandig?

Je kunt niet zomaar de oude hypotheek inruilen voor een nieuwe. Je hebt namelijk een overeenkomst gesloten met de huidige bank. Met een rentevast periode van 10 jaren, zit je dus 10 jaren vast aan de huidige geldverstrekker. Je kunt de overeenkomst verbreken, maar daar brengt de geldverstrekker wel een boeterente voor in rekening. Maar laat je hier niet door afschrikken. Je krijgt er namelijk een lagere hypotheekrente voor terug. Eigenlijk wordt het renteverschil tussen de tarieven van toen en nu met elkaar verrekend. De boeterente kan hoog oplopen, maar in de loop der jaren verdien je dit terug door lagere maandlasten. Een deel van 10 of 15 procent van de hypotheekschuld is ook nog eens boetevrij af te lossen.

Niet oversluiten en toch profiteren van de lage hypotheekrente

Oversluiten heeft een nadeel. Namelijk de kosten voor het oversluiten en de boeterente. Ook als je hier geen behoefte aan hebt, kun je profiteren van de lage hypotheekrentes van dit moment, namelijk met rentemiddeling. De huidige rentevast periode wordt dan vermengd met een nieuwe rentevast periode tegen de huidige rentes. Je zet de hypotheekrente dan weer voor een langere periode vast, maar tegen een lagere rente.

Wat voor jou de beste oplossing is, kunnen wij samen met jou bepalen. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken met ons om de opties te bespreken. Klik hier om in contact te komen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden