Lokaal nieuws vrijdag 21 december 2018

Op gas koken versus op inductie koken

Het plan is dat in 2050 in Nederland alle woningen aardgasvrij zijn en dat de CO2-uitstoot met 80 tot 95 procent is gereduceerd ten opzichte van 1990. Tegen die tijd moeten we met z’n allen stoken en koken zonder gas. Het roer gaat nu, langzaam aan, om. Waarom over op stroom? Het verkrijgen van gas gebeurt nog steeds niet echt duurzaam. Dit zal bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot in het huishouden. Stroom kan tegenwoordig wel duurzaam worden verkregen. Daarom is overgaan van koken op gas naar inductie ook een interessante stap om te maken. Wat valt er over beide varianten te zeggen?

Koken op gas

Misschien ben je helemaal niet zo gelukkig met het idee dat het gas gaat verdwijnen. Waar moet je dan op koken, elektrisch koken lijkt je namelijk helemaal niets. Veel huishoudens hebben momenteel nog een gaskookplaat en zijn hieraan gewend. Het idee dat op een elektrische kookplaat te moeten koken staat sommigen nog niet aan. Wat zijn voordelen van koken op gas?

  • Gas is goedkoper dan elektriciteit als je kijkt naar de energetische inhoud
  • Alle pannen werken op gas
  • De gasplaat is goedkoper in aanschaf
  • Koken op gas is eenvoudig (en vertrouwd)

De meeste voordeelpunten van koken op gas hebben dus betrekking op de prijs. Maar wie zegt dat de prijs ook echt lager blijft? De prijs van gas is namelijk gekoppeld aan de prijs van de olie en die is aan prijsschommelingen onderhevig. Misschien is de gasprijs in de toekomst wel een stuk hoger. Daarnaast is er nog een ander belangrijk punt waardoor gas helemaal niet de goedkoopste optie hoeft te zijn. Er wordt namelijk nogal wat gas verspild door koken op een gasplaat. Dit door warmte die naast de pan verdwijnt tijdens het koken, en dat is pure verspilling. Daar komt bij dat het koken van bijvoorbeeld een pan water ook nog eens langer duurt als je op gas kookt, juist omdat er zoveel warmte verdwijnt.

Koken op inductie

Elektriciteit wordt tegenwoordig in grote hoeveelheden op duurzame manieren opgewekt. Met het oog op het feit dat gas ook schaarser wordt, zal elektriciteit in de toekomst waarschijnlijk goedkoper worden dan gas. Bij koken op inductie gaat er ook weinig tot geen energie verloren. Alleen de bodem van de pan wordt verhit. Hierdoor heeft koken op inductie een rendement van 80 tot 90 procent, terwijl dit bij gas op slechts 50 procent ligt. Zodra je de pan van de inductieplaat afhaalt, is de plaat ook afgekoeld. Dus ook hier is uit ook daadwerkelijk uit. Het is algemeen bekend dat hoe beter de kwaliteit van de pannen is, hoe hoger het rendement is. Voor de inductieplaat heb je wel een Perilex-aansluiting nodig. En verbruik je steeds minder gas en meer stroom, kijk dan naar een energiecontract bij een energieleverancier die lage tarieven voor stroom rekent. Hoe lager de kosten dan uitvallen.

Overstappen van gas naar elektriciteit?

Met de komst van de inductieplaat is er een goed alternatief voor koken op gas gevonden. Daarnaast is de plaat nog eens een stuk hygiënischer. Het vlakke glazen oppervlak van de plaat is een stuk eenvoudiger schoon te maken dan de gaskookplaat of het gasfornuis. Maak voor jezelf een berekening qua kosten en besparingen en ontdek of het voor jou interessant is met het oog op de uitgaven.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden