energie vergelijken
Lokaal nieuws maandag 01 maart 2021

Subsidies en leningen voor energiebesparing in Den Bosch

Steeds meer woningeigenaren in Den Bosch investeren in energiebesparende maatregelen. Door de woning te verduurzamen, dragen zij bij aan een beter milieu. Daarnaast zorgen zij op deze manier voor een lagere energierekening én meer wooncomfort. Om woningeigenaren in de kosten tegemoet te komen, zijn er verschillende subsidies en speciale financieringsmogelijkheden beschikbaar.

Subsidieregeling voor groene daken

Woningeigenaren uit Den Bosch kunnen subsidie aanvragen als zij van plan zijn om een groen dak aan te leggen. Een groen dak is een dak dat bedekt is met planten of gras. Deze begroeiing werkt isolerend en koelt af bij hitte. Ook houdt het dak water vast bij regen. Hierdoor wordt het riool weer minder belast. Particulieren kunnen maximaal €3.000 subsidie krijgen. Per 1 januari 2020 ontvangen VvE's maximaal €15.000. Eigenaren van een monument moeten wel eerst een omgevingsvergunning aanvragen.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)

De basis van energie besparen is goede isolatie. Zonder isolatie gaat er veel warmte verloren. De bewoners moeten dan meer energie verbruiken om de woning aangenaam te houden. Goede isolatie houdt de warmte binnenshuis en zorgt voor meer wooncomfort. Vooral spouwmuurisolatie is een makkelijke manier om snel energie te besparen. De investering is vaak binnen vier jaar al terugverdiend! Eigenaren die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen kunnen daarvoor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Alle huishoudens in Den Bosch moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Dat is nodig om de CO2-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Dat betekent dat aardgas uit de woningen verdwijnt en we op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. Dat kan door middel van stadsverwarming, een warmtepomp, een pelletkachel of een zonneboiler. Woningeigenaren die investeren in een zonneboiler of warmtepomp, kunnen een tegemoetkoming krijgen van de overheid.

Energiebespaarlening

Woningeigenaren die niet genoeg spaargeld achter de hand hebben om hun woning te verduurzamen, kunnen hiervoor geld lenen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Eigenaren kunnen maximaal 25.000 euro lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Met deze Energiebespaarlening kunnen mensen bijvoorbeeld hun woning isoleren of een warmtepomp of zonnepanelen kopen. De lening wordt in maandelijkse termijnen terugbetaald, tegen een lage rente. Afhankelijk van hoeveel energie de bewoners gebruiken, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken.

Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Woningeigenaren die van plan zijn om hun woning te verduurzamen, kunnen een hogere hypotheek afsluiten. Zij kunnen maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. Eigenaren krijgen weliswaar hogere hypotheeklasten, maar de energierekening gaat wel flink omlaag. Daarnaast stijgt de waarde van het nieuwe huis, draagt men een steentje bij aan een beter klimaat en zijn ze beter voorbereid op wonen zonder aardgas. Ook is het mogelijk om een persoonlijke of speciale groene lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te treffen. Door te zoeken op 'wat kan ik lenen', kunnen mensen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden