Lokaal nieuws donderdag 03 september 2020

Nieuwbouwwoning in Den Bosch: verplichte verzekeringen

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! De voorpret kan beginnen: verhuizen, inrichten en verbouwen. Tussen alle bezigheden door, mag je ook de verzekeringen niet vergeten. Er zijn een aantal verplichte verzekeringen en een aantal aanbevolen verzekeringen. We zetten de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje.

Opstal- en inboedelverzekering

Allereerst is de opstalverzekering erg belangrijk. Deze verzekering is ook verplicht voor alle woningeigenaren. Deze verzekering dekt schade aan jouw woning door bijvoorbeeld water, inbraak en brand. Het gaat dan om zaken die aard- en nagelvast aan het huis zitten, zoals het dak of de keuken. Als je ook wil dat jouw meubels verzekerd zijn, dan zou je ook nog een inboedelverzekering kunnen afsluiten. Het is handig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Dit is niet alleen makkelijk, maar vaak ook goedkoper.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering zijn jij en je gezin verzekerd tegen schade die jullie onbedoeld veroorzaken bij anderen. Bijvoorbeeld wanneer je iemand per ongeluk verwond of wanneer je per ongeluk iemand zijn spullen beschadigt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De kosten kunnen anders erg hoog oplopen

Overlijdensrisicoverzekering

Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hierdoor heeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald als jij of je partner komt te overlijden. Daarnaast is deze verzekering ook een geruststelling voor de achterblijvers. Want zij krijgen dan een uitkering waarmee ze de hypotheek kunnen blijven betalen.

Rechtsbijstandverzekering

Ook een rechtsbijstandverzekering kan nuttig zijn als je een koopwoning hebt. Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat je een conflict krijgt met de buren of met een aannemer. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp.

Woonlastenverzekering

Het is ook mogelijk om een woonlastenverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan handig zijn als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. De verzekering garandeert in dat geval namelijk de betaling van (een deel van) je hypotheek. Deze verzekering kun je samen met de hypotheek afsluiten. De premie van deze verzekering is erg hoog. Het is dus verstandig om vooraf uit te zoeken of het voordeliger is om deze verzekering te nemen, of het verlies met je eigen spaargeld op te vangen. Soms bieden werkgevers ook al een (collectieve) verzekering aan. Het is verstandig om dit eerst na te gaan.

Bouwverzekering particulieren

Tot slot is het handig om een bouwverzekering voor particulieren af te sluiten. Deze verzekering dekt de materiƫle schade die ontstaat tijdens de bouw van jouw nieuwbouwwoning. Denk hierbij aan diefstal van bouwmaterialen of scheuren in de muren van de woning van de buren door heiwerkzaamheden. Vaak hebben aannemers een eigen bouwverzekering (CAR-verzekering). Toch is het verstandig om ook zelf een bouwverzekering af te sluiten. Op deze manier zijn alle partijen die aan jouw opdracht werken meeverzekerd.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden