energie vergelijken
Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Dubbele woonlasten nieuwbouw beperken

Als je een mooi nieuwbouwhuis koopt en al een koop- of huurwoning hebt, krijg je te maken met dubbele woonlasten. Je betaalt namelijk je huidige hypotheek of huur door naast de kosten voor de nieuwbouwwoning terwijl je hier nog niet kunt wonen. Met deze tips kun je de dubbele woonlasten beperken.

Hoe zit het met dubbele woonlasten?

Gemiddeld duurt de bouw van een nieuw huis tussen de zes en twaalf maanden. Gedurende deze periode moet je ergens anders wonen. Als dit je eerste koopwoning is, blijf je waarschijnlijk in het huurhuis waar je nu woont. Als je gaat verhuizen vanuit een ander koophuis wil je wellicht in je oude huis blijven wonen totdat je nieuwe woning klaar is. Je betaalt inmiddels wel al rente en aflossing over je hypotheek voor het nieuwe huis, waardoor je met dubbele lasten zit.

Financiƫle situatie in kaart brengen

Bij nieuwbouw weet je niet precies hoe lang je met de dubbele woonlasten te maken krijgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het bouwtraject vertraging oploopt. Ook kan het zijn dat jij op een gegeven moment je nieuwe huis in kunt, maar je oude woning nog niet hebt verkocht. Hierdoor is het verstandig om van tevoren goed in kaart te brengen of je gedurende een bepaalde periode de hogere maandlasten kunt en wilt dragen. Kijk ook goed waar je momenteel op kunt besparen, zoals de kosten voor internet en tv, de energierekening, verzekeringen en dergelijken.

Hypotheekrente meefinancieren

Soms is het mogelijk om de hypotheekrente van de nieuwbouwwoning mee te financieren in de hypotheek. Je betaalt de rente dan iedere maand uit het bouwdepot, in plaats van rechtstreeks uit je besteedbaar inkomen. Dit scheelt je de eerste paar maanden in je maandlasten. Wel heeft dit als nadeel dat je een hogere hypotheekschuld hebt over de nieuwbouwwoning en deze hypotheek moet je helemaal aflossen gedurende maximaal 30 jaar. Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden, is dat de rente over dit gedeelte van de hypotheek niet aftrekbaar is. Dit komt doordat je het geld dat je leent niet direct in het huis stopt.

Oude woning verhuren

Als je al in je nieuwbouwhuis bent ingetrokken en je oude woning nog niet verkocht is, is het soms mogelijk om je oude huis te verhuren en zo de dubbele woonlasten te beperken. Dit kan op basis van de Leegstandwet, waarbij de uitgebreide huurbescherming niet geldt. Hierdoor is het mogelijk om de huur makkelijker op te zeggen op het moment dat je het oude huis verkoopt. Wel heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker en moet je een vergunning krijgen van de gemeente om je woning te kunnen verhuren. In dit geval is de hypotheekrente van de verhuurde woning niet aftrekbaar.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden