energie vergelijken
Lokaal nieuws woensdag 02 maart 2022

HPL platen zorgen voor minder onderhoudskosten van uw woning

HPL platen is een afkorting van High Pressure Laminate platen. De productiemethode van deze kunststof platen geschiedt door verhitting en onder extreem hoge druk. Hierdoor ontstaan stijve en harde platen die vaak ook nog worden voorzien van een gekleurde en UV-beschermende toplaag. HPL platen kenmerken zich, naast hun hardheid en stijfheid, door hun duurzaamheid en elektrisch isolerende eigenschappen. Daarnaast zijn HPL platen prima te bewerken. Het zagen, boren en frezen kan geschieden met standaard gereedschappen. Hierbij dient men wel rekening te houden met de hardheid van de platen. Zo is bijvoorbeeld bij het zagen van HPL een ander zaagblad nodig dan bij het zagen van zachtere kunststoffen. De toepassingsgebieden van HPL platen liggen vooral op bouwkundig terrein. Voorbeelden hiervan zijn: wandbekleding, balkons, dakkapellen, interieurs, boeiboorden en geventileerde gevels.  Afhankelijk van de gewenste duurzaamheid kan er een specifiek HPL type worden ingezet.

Het gebruik van HPL platen zorgt voor minder onderhoudskosten

De meeste HPL uitvoeringen zijn duurzaam van kwaliteit en kleurecht. Hierdoor kunnen de onderhoudskosten van een woning verminderd worden. Dit doordat er minder geschilderd en schoongemaakt hoeft te worden.

Een breed assortiment

HPL platen zijn leverbaar in een groot aantal uitvoeringen, oppervlaktestructuren, designs, kleuren, dikten en maatvoeringen. Daarnaast komen HPL platen in de markt voor onder vele merknamen, waarvan Trespa® een veel gebruikt merk is. Andere bekende merknamen zijn: Resoplan, Kronoart® en Vikures. Hieronder een korte presentatie van de toonaangevende merken Trespa® en Kronoart®.

Trespa®

De productie van Trespa® platen is gebaseerd op de unieke EBC-technologie, oftewel Electron Beam Curing. Deze productiemethode zorgt ervoor dat het oppervlak van de Trespa® platen voor een deel wordt geïntegreerd in de kern van de plaat. In tegenstelling tot andere HPL platen worden Trespa®  platen samengesteld uit houtvezels. Deze worden, samen met thermohardende harsen, samengeperst tot een plaat. Hierdoor ontstaat een zeer maatvaste plaat met een dicht oppervlak. Door dit dichte oppervlak kan vuil niet makkelijk aanhechten waardoor de plaat eenvoudig te reinigen is.

Kronoart®

Het productieproces van Kronoart® platen is gebaseerd op een laminatieproces met omstandigheden van zeer hoge druk, dit in combinatie met een hoge temperatuur. Hierdoor ontstaan platen die zeer stabiel en sterk zijn. Het oppervlak van Kronoart® platen is gesloten en bevat een duurzame vernis. Hierdoor krijgen externe invloeden zoals het weer, vocht, schimmels en licht minder kans om de plaat aan te tasten. Kronoart® is een architectonische HPL plaat voor geveltoepassingen die de nieuwste technische prestaties combineert met esthetische vrijheid.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden