Actueel

Nieuws

Hypotheekrente van meer dan 4 procent? Overweeg oversluiten Lokaal nieuws dinsdag 17 april 2018

Hypotheekrente van meer dan 4 procent? Overweeg oversluiten

Betaal jij nog een hypotheekrente van meer dan 4 procent? Door over te sluiten of door rentemiddeling kun je de maandlasten verlagen.

De hypotheekrentes zijn nu laag, maar daar heb je niets aan als je nog vast zit aan een rentevast periode. Oversluiten kan de oplossing zijn.

Huiseigenaren die in een periode met hogere hypotheekrentes hebben gekozen voor een langlopende rentevast periode, betalen nu mogelijk nog een hypotheekrente van 4 procent of meer. ABN Amro was benieuwd hoe huiseigenaren de hoogte van de hypotheekrente beleven. Een derde van de huiseigenaren vindt de hypotheekrente die ze verschuldigd zijn over de hypotheekschuld hoog. Een paar jaren geleden werd een hypotheekrente van 4 procent voor tien jaar vast als zeer laag ervaren. Nu niet meer. Ongeveer 7 op de 10 huizenbezitters met een hypotheekrente van 4 procent of hoger overweegt nu om over te sluiten.

Wat is een hoge en wat is een lage hypotheekrente?

Historisch gezien is een hypotheekrente van 4 procent voor een rentevast periode van 10 jaar echt niet hoog. Maar het is begrijpelijk dat huiseigenaren dat nu wel zo voelen. Als je nu kiest voor een rentevast periode van 10 jaar, komt de hypotheekrente iets boven de 2 procent uit. Eigenlijk vreemd want een aantal jaren geleden werd er al gesproken over historisch lage hypotheekrentes. Daarna is het nog flink verder gezakt. Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes iets gestegen, maar er worden ook alweer verlagingen doorgevoerd.

Wat voor jou de beste oplossing is, kunnen wij samen met jou bepalen. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken met ons om de opties te bespreken.

Is oversluiten van de hypotheek verstandig?

Je kunt niet zomaar de oude hypotheek inruilen voor een nieuwe. Je hebt namelijk een overeenkomst gesloten met de huidige bank. Met een rentevast periode van 10 jaren, zit je dus 10 jaren vast aan de huidige geldverstrekker. Je kunt de overeenkomst verbreken, maar daar brengt de geldverstrekker wel een boeterente voor in rekening. Maar laat je hier niet door afschrikken. Je krijgt er namelijk een lagere hypotheekrente voor terug. Eigenlijk wordt het renteverschil tussen de tarieven van toen en nu met elkaar verrekend. De boeterente kan hoog oplopen, maar in de loop der jaren verdien je dit terug door lagere maandlasten. Een deel van 10 of 15 procent van de hypotheekschuld is ook nog eens boetevrij af te lossen.

Niet oversluiten en toch profiteren van de lage hypotheekrente

Oversluiten heeft een nadeel. Namelijk de kosten voor het oversluiten en de boeterente. Ook als je hier geen behoefte aan hebt, kun je profiteren van de lage hypotheekrentes van dit moment, namelijk met rentemiddeling. De huidige rentevast periode wordt dan vermengd met een nieuwe rentevast periode tegen de huidige rentes. Je zet de hypotheekrente dan weer voor een langere periode vast, maar tegen een lagere rente.

Wat voor jou de beste oplossing is, kunnen wij samen met jou bepalen. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken met ons om de opties te bespreken. Klik hier om in contact te komen.

Hoe is de verlichting bij jou in de woonkamer? Lokaal nieuws vrijdag 06 april 2018

Hoe is de verlichting bij jou in de woonkamer?

Eindelijk is het zaterdagavond. Gezellig! Sara en Job krijgen goede vrienden te eten. Job heeft net hun kleine kinderen naar bed gebracht. Sara is al druk bezig in de keuken. Job komt binnen. ‘Saar, het valt me weer op. We hebben zo’n slecht licht in de woonkamer. Het is zo ongezellig. Het is of te donker of te licht in huis. De sfeer komt eigenlijk alleen door de kaarsen.’ Saar zucht: ‘Ja, ik weet het. Zo ongezellig. We moeten echt eens iets aan de verlichting doen.‘

De juiste verlichting op de juiste plaats

Zij zijn niet de enigen met dat probleem. Wonen en gezellig thuis zijn is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. En goede verlichting is een heel belangrijke factor hierin. Het is een echte sfeermaker. Met de juiste verlichting op de juiste plaats voelt een huis veel prettiger, veel warmer. Minder vermoeiend. Bovendien functioneert alles en iedereen veel beter als de verlichting goed is geregeld.

Nu klopt het

Hoe zou het zijn als dat allemaal klopt? Je leest heerlijk ontspannen, bij goed licht een boek. Of je zit samen met je gezin lekker op de bank in gezellig sfeerlicht. Je stoort je niet meer aan dat slechte licht. En natuurlijk heb je mooie, goed gekozen armaturen die prachtig passen in jouw huis.

Ook jouw huis kan heerlijk sfeervol aanvoelen, waar aan elke functie is gedacht: goed werklicht, fijn sfeerlicht en natuurlijk goede basisverlichting zodat als je ’s avonds thuiskomt, je met een druk op de knop meteen voldoende prettig licht hebt.

De juiste verlichting, hoe doe je dat?

Deze tips helpen je de goede keuzes te maken :
– Zorg dat de indeling van je huis goed is. Maak dan een lichtplan of laat het maken en koop pas dan de armaturen met de juiste soort verlichting die hierbij passen.
– Koop je een nieuw huis of ga je verbouwen? Laat al in de beginfase een lichtplan maken door een specialist. Nu kun je nog de beste plaatsen en mogelijkheden voor verlichting laten bekijken.
– Zorg dat de gekozen armaturen passen bij de rest van je interieur. Een mooi armatuur is een echte toevoeging voor je huis.

Maak een afspraak voor een gratis Prachtige Plek gesprek met mij en we bekijken of ik je hierbij kan helpen.

Regionaal nieuws donderdag 29 maart 2018

Casade gaat zes Waalwijkse flats vervangen door nieuwbouw

Wooncorporatie Casade gaat in de komende vijf jaar 240 Waalwijkse appartementen slopen, met daarvoor nieuwbouw in de plaats.

Regionaal nieuws dinsdag 20 februari 2018

Redding Blauwe Gebouw in Tilburg onhaalbaar, nieuwbouw moet daar wel kleiner

Redding van het Blauwe Gebouw op de hoek van de Besterdring en de Burgemeester Broxlaan is definitief geen haalbare kaart.

Regionaal nieuws zaterdag 20 januari 2018

Lindenlust in Boxtel verkocht, weg is vrij voor woningbouw

Een nieuwe woonwijk komt op de locatie van het voormalige zorgcomplex Lindenlust in Boxtel. Dat is door Zorggroep Elde verkocht aan bouwbedrijf Dura Vermeer, dat woningen gaat bouwen op het 2,4 hectare grote perceel aan de Bosscheweg.

Klooster Koningsoord in Berkel-Enschot, zo bijzonder Lokaal nieuws vrijdag 12 januari 2018

Klooster Koningsoord in Berkel-Enschot, zo bijzonder

Ik schrik wakker. Het is bijna half vijf ’s nachts. Ik ben een jaar of acht. Heel vaak als ik in bed lig, hoor ik ze: de kerkklokken van het klooster Koningsoord in Berkel-Enschot. De zusters van het klooster staan op voor de eerste gebedsdienst: de nachtwake. Een nieuwe dag is weer begonnen voor hen. Het is nog zo vroeg! Ik draai me nog eens lekker om. W oonden vlakbij het klooster. Het gebouw heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op me uitgeoefend. Het complex moest enorm groot zijn. Er was een kerk, het kloostergebouw zelf, het gastenhuis, de stallen en nog meer. En natuurlijk ook nog het hele terrein. Vroeger waren de zusters bijna volledig zelfvoorzienend.

Het klooster, zo geheimzinnig Het kloosterterrein ligt aan een doorgaande weg. Het kloostergebouw is een stuk van de weg gesitueerd. Afgebakend door een lange grijze betonnen muur die het hele terrein omheint en heel veel bomen. Je zag bijna niks van het gebouw. Ja, een beetje, vanuit de verte als je in het buitengebied fietste. De grijze muur was op sommige plekken vrolijk gekleurd met graffiti. ‘Wat zouden de zusters daarvan vinden?’, dacht ik wel eens.

Zag je een zuster door het dorp fietsen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen. Vaak dezelfde, want elke zuster had haar eigen taken. Ze vielen natuurlijk op en toch was het gewoon. Het hoorde bij ons dorp.

En nog een klooster in mijn leven Een paar jaar geleden kreeg ik weer met een klooster te maken. Een opdracht voor mijn werk als interieur ontwerper : het ontwerpen van een luxe appartement in een voormalig kloostercomplex. Wat bijzonder om te mogen doen! Dat ontwerp prijkt nu ook op mijn nieuwe website. http://www.gewooncaat.nl/portfolio/luxe-appartement/

Lees het volledige bericht op www.gewooncaat.nl Link http://www.gewooncaat.nl/klooster-koningsoord-in-berkel-enschot-zo-bijzonder/

Gratis Prachtige Plek gesprek

Ga jij een woning kopen en heb je geen tijd of zin om de inrichting zelf te doen? Of woon je in een fijn huis, maar wil je het nu echt eens helemaal naar jullie zin maken?

Een afspraak voor een gratis Prachtige Plek gesprek met mij en we bekijken of ik je daarbij kan helpen. Dit Prachtige Plek gesprek is alleen voor mensen die echt een stap willen zetten. Link http://www.gewooncaat.nl/prachtige-plek-gesprek/

Regionaal nieuws zaterdag 25 november 2017

Woningbouw op locatie voormalige Vlashofschool Berkel-Enschot

Projectontwikkelaar BDP heeft zijn plannen rond voor de locatie van de voormalige Vlashofschool aan de Durendaelweg in Berkel-Enschot: er komen 19 koopwoningen.

Regionaal nieuws donderdag 09 november 2017

Zuinig huis, extra financiering

Is jouw droomhuis een energiezuinige nieuwbouwwoning, dan is het goed om te weten dat daar in sommige gevallen een extra financiering voor te krijgen is. Hoe zuiniger de woning, hoe leuker het wordt!

Wie kiest voor een nieuwbouwwoning, weet zo langzamerhand wel dat dat veelal gaat om energiezuinige woningen. In ieder geval zuiniger dan bestaande woningen. Hóe zuinig een woning is, kan zelfs van belang zijn voor de financiering ervan. Hypotheekadviseur Gérard van den Brandt, werkzaam bij Roscam Hypotheken in ’s Hertogenbosch, legt uit waarom en vooral welke consequenties dat heeft voor de hypotheek. En die zijn best gunstig!

De zuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in cijfers en afkortingen, oftewel in EPC: energieprestatieco�ffici�nt. Vanaf 2011 geldt voor nieuwbouw een EPC-grenswaarde van 0,6. Die waarde wordt alsmaar verder aangescherpt om in 2020 op de nulgrens te belanden, oftewel energieneutrale woningen te bouwen. Wie nu een woning koopt met een EPC van 0,4 zit dus best goed en laat dat nu ook de grens zijn voor een mooi voordeeltje als het gaat om het financieren ervan.

“Allereerst moet er rekening worden gehouden met de inkomenstoets ofwel de LTI (loan-to-income) . Dat betekent dat aan de hand van deze LTI wordt bepaald welk percentage van je inkomen je maximaal mag inzetten voor de hypotheeklasten. Afhankelijk van de rentestand is het nog altijd logisch: hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen. Maar er is nog een facet dat een rol speelt. Dat is je LTV, ofwel loan-to-value. Met ingang van 1 januari 2017 mag de maximale hypotheek 101 procent van de waarde van je gewenste huis bedragen. Dit percentage heet LTV en wordt ieder jaar minder. In 2018 komen we op de 100 procent.”

Toch 106 procent lenen

Dan nu de combinatie van deze financi�le waarden en de energiezuinigheid van een huis, de EPC. Als die EPC onder de 0,4 zit, mag je bij het te lenen bedrag voor je woning maar liefst 9000 euro optellen. Dat is het bedrag dat je extra mag lenen. Dat kan dus aanzienlijk schelen. Eigenlijk komt het er op neer dat je bij een zo energiezuinige woning geen 101 procent mag lenen, maar 106 procent.

“Veel mensen weten van deze regeling nauwelijks af en hypotheekadviseurs komen er ook niet altijd mee op de proppen. Dat is een gemiste kans, want als je volgens je LTI berekening een woning van 150.000 kunt kopen, en je droomwoning kost 159.000, dan kun je denken: jammer, heel jammer. Maar die droomwoning gaat níet aan je neus voorbij als je weet dat het een EPC betreft van onder de 0,4 en je dus recht hebt op die extra financieringsmogelijkheid.”

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden