energie vergelijken

Actueel

Nieuws

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen? Lokaal nieuws woensdag 28 juli 2021

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Bij het kopen van een woning is de koopsom van het huis zelf de grootste kostenpost. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten voor de taxatie, advies en de notaris. Zelfs bij een woning in het goedkopere segment liggen de kosten al snel rond de €10.000. Meestal kun je dit niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je ook zelf moet inleggen. We bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis
Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’ Lokaal nieuws woensdag 30 juni 2021

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’

De trend van stijgende huizenprijzen zet ook in mei enthousiast door. Zo is het prille record van april alweer verbroken. Waar in april nog een stijging van 11,5% te zien was in vergelijking met het jaar ervoor, is het verschil in mei 12,9%. Dit is de sterkste prijsstijging sinds april 2001, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In juni 2013 bereikten de woningprijzen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende lijn. Zo lag de prijsindex voor bestaande woningen in mei dit jaar op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in 2013 zijn de prijzen in mei met 66,8% gestegen. Stel je kocht destijds een gemiddelde woning van €200.000. Inmiddels zou je voor dezelfde woning circa €333.600 betalen.

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig! Lokaal nieuws woensdag 16 juni 2021

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig!

Met de zomervakantie voor de deur staan we meer dan ooit te trappelen om weer op reis te gaan. De reisadviezen van de overheid kleuren alleen nog oranje voor veel landen. Ondanks de negatieve adviezen zijn de meeste grenzen wel weer open voor toeristen. Wat kan je van je verzekeraar verwachten als je toch afreist naar een ‘oranje’ gebied? Dat verschilt per verzekering en aanbieder.

De meeste landen hebben op dit moment code oranje gekregen van de overheid. Oranje betekent: alleen noodzakelijk reizen. Reis je af naar een dergelijk gebied, dan moet je bij terugkomst in quarantaine en jezelf na vijf dagen laten testen. 

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers Lokaal nieuws woensdag 02 juni 2021

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers

Vorige week schreven we al over mogelijke druk op de hypotheekrente. Inmiddels heeft een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Het is de verwachting dat meer aanbieders volgen. Het gaat overigens om minimale verhogingen met een beperkt effect op je maandlasten. Belangrijker is dat het een voorzichtige trendbreuk is.

Een groeiend lijstje geldverstrekkers verhoogt de rente. In de afgelopen dagen voerden onder meer ABN, Hypotrust, Florius, NIBC en ASR een verhoging door.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten Lokaal nieuws woensdag 19 mei 2021

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Het totaal aantal te koop staande huizen neemt steeds verder af. Woningen die te koop staan zijn soms al van de markt voor ze op Funda verschijnen. Door de grote druk en hoge koopprijzen kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Is dit bij jou ook het geval? We geven aan hoe het financieren bij veel banken werkt.

In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er 71.566 hypotheekaanvragen binnen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Hiermee ligt het niveau lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen, tweede hypotheken en verbouwingen nam wel met tien procent toe. 

Hypotheek voor verbouwing blijft populairder
De vraag naar het financieren van een verbouwing neemt al langer toe. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 8.000 hypotheekaanvragen voor verbouwingen gedaan. In hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er bijna 20.000. Naast het steeds krappere woningaanbod heeft ook de corona-uitbraak het enthousiasme voor woningbetering aangewakkerd. 

Een make over voor je tuin met direct resultaat? Zo doe je dat! Lokaal nieuws woensdag 19 mei 2021

Een make over voor je tuin met direct resultaat? Zo doe je dat!

De zomer ligt op de loer en dat betekent dat we allemaal weer lekker in de tuin of op het balkon gaan zitten. Heerlijk wakker worden met een kopje koffie in de tuin of juist een lekkere lunchbreak in de buitenlucht! Maar wat nou als jouw tuin nog helemaal niet klaar is voor al dit gezelschap en het er nog wat grijs en droog uitziet? Er zijn meerdere manieren om je tuin een make over te geven met direct resultaat. We geven je alvast wat voorbeelden!

Kunstgras

Als je gemakkelijk wat meer groen in je tuin wilt is een grasmat een goed idee. Dit heeft een rustgevende uitstraling en voegt direct een flinke dosis summerfeeling toe aan je balkon of tuin. Het enige probleem met een grasmat of een gazon aanleggen is dat het veel tijd en moeite kost om deze te zaaien. Daarnaast moet je ook geduld hebben, want deze zal niet binnen aanzienlijke tijd vol groeien. Om die reden is kunstgras een fantastisch alternatief! Je hoeft deze enkel af te meten en uit te rollen. Tegenwoordig is kunstgras bijna niet meer te onderscheiden van een echte grasmat en kun je kiezen uit heel veel soorten. Daarom kun je met kunstgras snel genieten van je tuin zonder de extra inspanningen.

Koop zomerbloeiers

Wanneer je meer groen in je tuin wilt kun je diverse soorten planten kopen. Maar veel planten hebben toch wat tijd nodig om mooi op hun plek te groeien en hier moet je dus wat geduld voor hebben. Klimplanten hebben bijvoorbeeld echt wel een aantal jaar nodig om zich mooi te settelen in jouw tuin en geven je dus geen direct resultaat. Je kunt wel kijken naar zomerbloeiers. Deze kosten vaak niet zo veel – mede doordat ze vaak maar één jaar meegaan – en staan vaak al in bloei wanneer je ze koopt. Je hoeft ze enkel te planten en wat water te geven en dan heb je direct een kleurrijke tuin. Ideaal!

Regel wat sfeerverlichting

Een donkere tuin in de zomerse avonduren is niet echt uitnodigend en vrijwel sfeerloos. Met verlichting in je tuin kun je een enorm verschil maken wat betreft de ambiance en hier hoef je niet de hele tuin voor om te gooien. Kijk bijvoorbeeld naar leuke elektrische fakkels op zonne-energie of richt een spot op een mooi kunstwerk in je tuin. Zo kun je er in het donker ook van genieten en dit biedt direct resultaat!

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel Lokaal nieuws woensdag 05 mei 2021

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Sinds begin dit jaar is de aanvraag van een nieuw energielabel een stuk duurder geworden. Dit komt doordat de beoordeling niet meer online wordt gedaan maar door een inspecteur ter plaatse. Het opstarten van deze nieuwe meetmethode gaat niet over rozen. Vanwege het moeizame proces gaat de overheid soepeler om met het ontbreken van het verplichte energielabel bij verkoop of verhuur.

In 2008 stelde de Europese Unie al een verplicht energielabel in. In Nederland werd het pas een verplichting in 2015, na enkele reprimandes van de EU. Het beoordelingsysteem bleek echter te weinig accuraat en er moest een nieuwe manier van beoordelen komen. Dat het ook nu niet vlekkeloos gaat ligt helemaal in de lijn.

Dubbele woonlasten nieuwbouw beperken Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Dubbele woonlasten nieuwbouw beperken

Als je een mooi nieuwbouwhuis koopt en al een koop- of huurwoning hebt, krijg je te maken met dubbele woonlasten. Je betaalt namelijk je huidige hypotheek of huur door naast de kosten voor de nieuwbouwwoning terwijl je hier nog niet kunt wonen. Met deze tips kun je de dubbele woonlasten beperken.

Hoe zit het met dubbele woonlasten?

Gemiddeld duurt de bouw van een nieuw huis tussen de zes en twaalf maanden. Gedurende deze periode moet je ergens anders wonen. Als dit je eerste koopwoning is, blijf je waarschijnlijk in het huurhuis waar je nu woont. Als je gaat verhuizen vanuit een ander koophuis wil je wellicht in je oude huis blijven wonen totdat je nieuwe woning klaar is. Je betaalt inmiddels wel al rente en aflossing over je hypotheek voor het nieuwe huis, waardoor je met dubbele lasten zit.

Financiële situatie in kaart brengen

Bij nieuwbouw weet je niet precies hoe lang je met de dubbele woonlasten te maken krijgt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het bouwtraject vertraging oploopt. Ook kan het zijn dat jij op een gegeven moment je nieuwe huis in kunt, maar je oude woning nog niet hebt verkocht. Hierdoor is het verstandig om van tevoren goed in kaart te brengen of je gedurende een bepaalde periode de hogere maandlasten kunt en wilt dragen. Kijk ook goed waar je momenteel op kunt besparen, zoals de kosten voor internet en tv , de energierekening , verzekeringen en dergelijken.

Hypotheekrente meefinancieren

Soms is het mogelijk om de hypotheekrente van de nieuwbouwwoning mee te financieren in de hypotheek. Je betaalt de rente dan iedere maand uit het bouwdepot, in plaats van rechtstreeks uit je besteedbaar inkomen. Dit scheelt je de eerste paar maanden in je maandlasten. Wel heeft dit als nadeel dat je een hogere hypotheekschuld hebt over de nieuwbouwwoning en deze hypotheek moet je helemaal aflossen gedurende maximaal 30 jaar. Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden, is dat de rente over dit gedeelte van de hypotheek niet aftrekbaar is. Dit komt doordat je het geld dat je leent niet direct in het huis stopt.

Oude woning verhuren

Als je al in je nieuwbouwhuis bent ingetrokken en je oude woning nog niet verkocht is, is het soms mogelijk om je oude huis te verhuren en zo de dubbele woonlasten te beperken. Dit kan op basis van de Leegstandwet , waarbij de uitgebreide huurbescherming niet geldt. Hierdoor is het mogelijk om de huur makkelijker op te zeggen op het moment dat je het oude huis verkoopt. Wel heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker en moet je een vergunning krijgen van de gemeente om je woning te kunnen verhuren. In dit geval is de hypotheekrente van de verhuurde woning niet aftrekbaar.

Nieuwbouwwoning in Den Bosch: verplichte verzekeringen Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Nieuwbouwwoning in Den Bosch: verplichte verzekeringen

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! De voorpret kan beginnen: verhuizen, inrichten en verbouwen. Tussen alle bezigheden door, mag je ook de verzekeringen niet vergeten. Er zijn een aantal verplichte verzekeringen en een aantal aanbevolen verzekeringen. We zetten de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje.

Opstal- en inboedelverzekering

Allereerst is de opstalverzekering erg belangrijk. Deze verzekering is ook verplicht voor alle woningeigenaren. Deze verzekering dekt schade aan jouw woning door bijvoorbeeld water, inbraak en brand. Het gaat dan om zaken die aard- en nagelvast aan het huis zitten, zoals het dak of de keuken. Als je ook wil dat jouw meubels verzekerd zijn, dan zou je ook nog een inboedelverzekering kunnen afsluiten. Het is handig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Dit is niet alleen makkelijk, maar vaak ook goedkoper.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering zijn jij en je gezin verzekerd tegen schade die jullie onbedoeld veroorzaken bij anderen. Bijvoorbeeld wanneer je iemand per ongeluk verwond of wanneer je per ongeluk iemand zijn spullen beschadigt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De kosten kunnen anders erg hoog oplopen

Overlijdensrisicoverzekering

Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hierdoor heeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald als jij of je partner komt te overlijden. Daarnaast is deze verzekering ook een geruststelling voor de achterblijvers. Want zij krijgen dan een uitkering waarmee ze de hypotheek kunnen blijven betalen.

Rechtsbijstandverzekering

Ook een rechtsbijstandverzekering kan nuttig zijn als je een koopwoning hebt. Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat je een conflict krijgt met de buren of met een aannemer. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp.

Woonlastenverzekering

Het is ook mogelijk om een woonlastenverzekering af te sluiten. Deze verzekering kan handig zijn als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. De verzekering garandeert in dat geval namelijk de betaling van (een deel van) je hypotheek. Deze verzekering kun je samen met de hypotheek afsluiten. De premie van deze verzekering is erg hoog. Het is dus verstandig om vooraf uit te zoeken of het voordeliger is om deze verzekering te nemen, of het verlies met je eigen spaargeld op te vangen. Soms bieden werkgevers ook al een (collectieve) verzekering aan. Het is verstandig om dit eerst na te gaan.

Bouwverzekering particulieren

Tot slot is het handig om een bouwverzekering voor particulieren af te sluiten. Deze verzekering dekt de materiële schade die ontstaat tijdens de bouw van jouw nieuwbouwwoning. Denk hierbij aan diefstal van bouwmaterialen of scheuren in de muren van de woning van de buren door heiwerkzaamheden. Vaak hebben aannemers een eigen bouwverzekering (CAR-verzekering). Toch is het verstandig om ook zelf een bouwverzekering af te sluiten. Op deze manier zijn alle partijen die aan jouw opdracht werken meeverzekerd.

Stijgende energieprijzen: Hoe draagt het interieur bij aan een lagere energierekening? Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Stijgende energieprijzen: Hoe draagt het interieur bij aan een lagere energierekening?

De energieprijzen stijgen gestaag. Met name omdat we met z'n allen bij moeten dragen aan de energietransitie om klimaatverandering te beperken. Dat voelt iedere Nederlander in de portemonnee. Nu je woning net is opgeleverd en uiteraard volledig is gebouwd naar de hedendaagse duurzaamheidseisen, is het tijd om te kijken naar het interieur. Hoe kun je je woning zo duurzaam mogelijk inrichten en indelen?

De indeling van de woning

Natuurlijk heb je de ligging van je woning niet helemaal in de hand en ook liggen sommige woonfuncties (zoals keuken en badkamer) al vast, maar het loont om te kijken hoe je je woning in gaat delen. Kies voor de vertrekken waar je veel tijd spendeert, zoals de woonkamer, voor de zonnige kant van de woning. Kies voor een ontbijttafel aan de oostzijde van de woning. Zo kan in de winter de verwarming een graad lager. Kies voor slaapkamers zoveel mogelijk de noord of westkant van de woning. Deze zijde heeft de minste zonuren, waardoor de slaapkamer zo koel mogelijk blijft.

Zonwering

Natuurlijk wil je in de zomer ook binnen kunnen zitten en daarom is zonwering belangrijk in een woonkamer die op het zuiden ligt. Zo heb je geen airconditioning nodig in hete zomers. Houd in de zomer deuren en ramen gesloten en trek de gordijnen dicht, zodat het licht van de zon én de warme lucht buiten blijven.

Stoffering en vloerkeuze

Bij het kiezen van een vloer kun je rekening houden met het verbruik van energie . Heb je vloerverwarming, laat je dan goed informeren over de te gebruiken ondervloer om het effect van de vloerverwarming niet te beperken. De ene vloer geleidt warmte, terwijl de andere de warmte van de vloerverwarming zal isoleren. Heb je radiatoren of infraroodverwarming, kies dan voor een vloer die warm aanvoelt, zoals hout of natuurlijk tapijt. Vermijd synthetische materialen, zoals laminaat, omdat deze koud zullen aanvoelen.

Stoffering maakt een woning gezellig en geeft het interieur een warme sfeer. Stoffering maakt de woning ook letterlijk warmer. Door een vloerkleed te leggen in de zithoek en eventueel de eethoek heb je meer gevoel van behaaglijkheid en lekker warme voeten op een winterse dag. Het gevoel van behaaglijkheid zal ervoor zorgen dat de verwarming minder snel aan gaat in het najaar en de winter.

Kies voor gordijnen in plaats van jaloezieën voor een betere akoestiek en een warmere sfeer. Gebruik deze gordijnen ook als isolatielaag bij hitte of kou.

Plaatsing van apparatuur

Een koelkast en een diepvries werken hard om de temperatuur binnenin laag te houden. Het is daarom niet verstandig om deze apparaten op een zonnige plaats te zetten, omdat ze zo vaker moeten aanslaan.

Verander je gedrag

Tot slot is het altijd goed om naar je eigen gedrag te kijken bij het besparen van energie. Houd binnendeuren zoveel mogelijk gesloten. Trek een warme trui, sokken of sloffen aan voordat je de verwarming een graad hoger zet.

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens

De woningmarkt kwam in januari stevig uit de startblokken. In februari zette de spurt door. De prijs van de gemiddelde woning steeg 10,4 procent, de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een gemiddelde woning kost op dit moment €369.000. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS. Door de stijgende woningprijs raakt het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie voor steeds meer kopers uit zicht.

Nog steeds is van een coronadip op de huizenmarkt absoluut geen sprake, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is niet alleen te zien aan de stijging van de verkoopprijzen van woningen, maar ook aan het aantal transacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 26 procent meer woningen van eigenaar gewisseld in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het enthousiasme onder kopers.

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kan een hoop ellende voorkomen. Het biedt dekking voor jouw aansprakelijkheid van schade aan personen en spullen. De schade van de vaas die je bij je ouders omstootte kun je zelf wel vergoeden. Het wordt anders als het om letselschade gaat. Die schade loopt al snel in de tonnen. Over de aansprakelijkheidsverzekering bestaan nogal wat misverstanden. We lichten er drie uit.

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente Lokaal nieuws woensdag 17 maart 2021

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente

Vooral door het oversluiten van hypotheken draait de hypotheekmarkt nog steeds op volle toeren. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari zijn er ruim tien procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde maand in 2020. Het gaat om ongeveer 45.000 aanvragen. Het hypotheek oversluiten blijft populair door de extreem lage hypotheekrente, doorstromers zijn minder vertegenwoordigd.

Ongeveer een derde (13.000) van de hypotheekaanvragen zijn gedaan door oversluiters. In februari 2020 lag de gemiddelde hypotheeksom van deze groep nog op €234.000. Afgelopen februari is dit met 7,1 procent gestegen naar €252.000. Huiseigenaren kozen bij het hypotheek oversluiten relatief vaak voor een rentevaste periode van 20 jaar. Dit zijn de laagste hypotheekrentes op dit moment: 

Verhuizen en inboedelverzekering: belangrijk om te weten Lokaal nieuws maandag 01 maart 2021

Verhuizen en inboedelverzekering: belangrijk om te weten

Een verhuizing is het moment bij uitstek om de inboedelverzekering eens te bekijken. Het kan zijn dat een nieuwe verzekering beter aansluit bij de nieuwe situatie. Daarnaast is het mogelijk om je huidige verzekering mee te nemen naar jouw nieuwe adres. Vaak verandert wel de prijs doordat je in een ander type woning gaat wonen. Dit is belangrijk om te weten.

Tijdens de verhuizing

Tijdens de verhuizing kunnen spullen beschadigen of zelfs kwijtraken. Bij de meeste verzekeraars is je inboedel verzekerd tijdens de verhuizing. Voordat je gaat verhuizen is het verstandig om dit even na te gaan, want dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Daarnaast kan de dekking per verzekeraar verschillen. Het valt dus aan te raden om de polisvoorwaarden van jouw verzekering onder de loep te nemen voor de verhuizing. Als jij ervoor kiest om bij je huidige verzekeraar te blijven is het verstandig om door te geven dat je bezig bent met verhuizen. Je inboedel staat dan namelijk verspreid over twee adressen en de verzekeraar kan samen met jou naar de juiste dekking kijken.

Verzekering meenemen of nieuw afsluiten?

Veel mensen vinden het makkelijk om de huidige verzekering mee te nemen naar het nieuwe woonadres. Het enige dat je hoeft te doen is jouw nieuwe adres doorgeven aan de verzekeraar. De verzekeraar neemt doorgaans contact met je op om de details van de nieuwe woning te bespreken. Afhankelijk van de informatie kan de premie omhoog of omlaag gaan. Ook kan de waarde van de inboedel die je wilt verzekeren stijgen, omdat je nieuwe meubels hebt aangeschaft voor in jouw nieuwbouwwoning. Aan de andere kant is het zo dat de waarde van de inboedel ook kan dalen, omdat je kleiner bent gaan wonen. In veel gevallen kan het ook lonen om een nieuwe inboedelverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar, omdat je daar een stuk minder betaalt. Houd wel rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekeraar. Deze bedraagt doorgaans één maand.

Samenwonen en de verzekering

Heb je samen met een partner een nieuw huis gekocht en ga je samenwonen? Of ga je samenwonen met vrienden ? Dan wordt jullie inboedel samengevoegd en heb je maar één verzekering nodig. Wanneer jullie al beiden verzekerd waren tegen schade aan de inboedel, kan een iemand deze verzekering dus opzeggen en zichzelf laten bijschrijven op de polis van de ander. Je hebt nu wel meer spullen in je huis, waardoor de verzekerde waarde moet worden verhoogd. Een nieuwe verzekering afsluiten is in dit geval vaak voordeliger dan een van beide door laten lopen, zeker als de verzekering al een paar jaar loopt. Door te vergelijken kun je bekijken wat voor jullie de beste optie is. Op verschillende vaste lasten heb je redelijk wat invloed, niet alleen je verzekeringen, maar bijvoorbeeld ook de energiekosten .

Subsidies en leningen voor energiebesparing in Den Bosch Lokaal nieuws maandag 01 maart 2021

Subsidies en leningen voor energiebesparing in Den Bosch

Steeds meer woningeigenaren in Den Bosch investeren in energiebesparende maatregelen . Door de woning te verduurzamen, dragen zij bij aan een beter milieu. Daarnaast zorgen zij op deze manier voor een lagere energierekening én meer wooncomfort. Om woningeigenaren in de kosten tegemoet te komen, zijn er verschillende subsidies en speciale financieringsmogelijkheden beschikbaar.

Subsidieregeling voor groene daken

Woningeigenaren uit Den Bosch kunnen subsidie aanvragen als zij van plan zijn om een groen dak aan te leggen. Een groen dak is een dak dat bedekt is met planten of gras. Deze begroeiing werkt isolerend en koelt af bij hitte. Ook houdt het dak water vast bij regen. Hierdoor wordt het riool weer minder belast. Particulieren kunnen maximaal €3.000 subsidie krijgen. Per 1 januari 2020 ontvangen VvE's maximaal €15.000. Eigenaren van een monument moeten wel eerst een omgevingsvergunning aanvragen.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)

De basis van energie besparen is goede isolatie. Zonder isolatie gaat er veel warmte verloren. De bewoners moeten dan meer energie verbruiken om de woning aangenaam te houden. Goede isolatie houdt de warmte binnenshuis en zorgt voor meer wooncomfort. Vooral spouwmuurisolatie is een makkelijke manier om snel energie te besparen. De investering is vaak binnen vier jaar al terugverdiend! Eigenaren die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen kunnen daarvoor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Alle huishoudens in Den Bosch moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Dat is nodig om de CO2-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Dat betekent dat aardgas uit de woningen verdwijnt en we op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. Dat kan door middel van stadsverwarming, een warmtepomp, een pelletkachel of een zonneboiler. Woningeigenaren die investeren in een zonneboiler of warmtepomp, kunnen een tegemoetkoming krijgen van de overheid.

Energiebespaarlening

Woningeigenaren die niet genoeg spaargeld achter de hand hebben om hun woning te verduurzamen, kunnen hiervoor geld lenen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Eigenaren kunnen maximaal 25.000 euro lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Met deze Energiebespaarlening kunnen mensen bijvoorbeeld hun woning isoleren of een warmtepomp of zonnepanelen kopen. De lening wordt in maandelijkse termijnen terugbetaald, tegen een lage rente. Afhankelijk van hoeveel energie de bewoners gebruiken, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken.

Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Woningeigenaren die van plan zijn om hun woning te verduurzamen, kunnen een hogere hypotheek afsluiten. Zij kunnen maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. Eigenaren krijgen weliswaar hogere hypotheeklasten, maar de energierekening gaat wel flink omlaag. Daarnaast stijgt de waarde van het nieuwe huis, draagt men een steentje bij aan een beter klimaat en zijn ze beter voorbereid op wonen zonder aardgas. Ook is het mogelijk om een persoonlijke of speciale groene lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te treffen. Door te zoeken op ' wat kan ik lenen ', kunnen mensen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Verhuizen tijdens de Coronacrisis Lokaal nieuws donderdag 25 februari 2021

Verhuizen tijdens de Coronacrisis

U vraagt zich natuurlijk af of uw verhuizing nog door kan gaan tijdens deze Coronacrisis. Het korte antwoord is ja, dat kan! de Bresser volgt de instructies op volgens de richtlijnen vanuit het RIVM en de Rijksoverheid. Er worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor medewerkers en voor de klanten. Dit vergt een aantal kleine aanpassingen, maar hierdoor kan uw verhuizing gewoon doorgaan en blijft de Bresser op alle fronten beschikbaar voor u.

Verhuizen tijdens de Coronacrisis, het boeken van een verhuizing, of een offerte aanvragen bij de Bresser is vooralsnog gewoon mogelijk. Alles gebeurd met de extra veiligheidsmaatregels. Zoals, medewerkers van de Bresser die ziekte, verkoudheidsverschijnselen hebben mogen niet meer werken, er worden geen handen meer geschud. Ook wassen de verhuizers extra vaak hun handen en de verhuiswagens en ander materieel wordt regelmatig ontsmet.

U kunt als klant ook meehelpen aan een veilige verhuizing tijdens de Coronacrisis. Denk hierbij aan een plek waar verhuizers hun handen kunnen wassen, zowel in het nieuwe als oude pand. Houd tijdens de verhuizing 1.5 meter afstand tussen u en de verhuizers. Help dus liever niet mee met het sjouwwerk, instructies geven waar spullen naartoe moeten is prima. Nodig ook geen vrienden of familie uit voor de verhuizing. Zorg ook dat er wegwerp bekers aanwezig zijn, zodat verhuizers veilig koffie kunnen drinken. Wijs een contactpersoon aan die communiceert met de contactpersoon van de verhuizers. Door uw steentje bij te dragen zal de veiligheid van de verhuizing vergroot worden en is er minder kans op besmetting.

De Bresser neemt ook nog gewoon nieuwe opdrachten aan. En bezoekt locaties waar een opname gepland is hierbij houden onze medewerkers zich aan de veiligheidsmaatregelen volgens het RIVM en de Rijksoverheid. Mocht een fysieke afspraak niet uw voorkeur hebben dan is het ook mogelijk om een opname te plannen via een video survey. Dit houdt in dat alles online  geïnventariseerd  wordt door een van onze taxateurs. En dat de offerte binnen 24 uur bij u binnen is. Zo kan alles doorgaan op een veilige manier.

Uw verhuizing moet u nog altijd binnen 5 dagen na de verhuisdag doorgeven aan uw nieuwe gemeente. Gelukkig kan dit via DigiD, u hoeft hiervoor dus niet naar het gemeentehuis, het is mogelijk om dit vanuit huis regelen. Mocht u naar het buitenland verhuizen dan moet u wel persoonlijk bij het gemeentehuis verschijnen. Het is niet mogelijk om zomaar bij een gemeentehuis binnen te lopen, het is verstandig om het gemeentehuis te contacten voor een afspraak.

Benieuwd naar de mogelijkheden tijdens de Coronacrisis? 
U kan ons altijd mailen  info@debresser.nl  of bel 013-528 23 72 dan denken wij graag met u mee, om uw verhuizing mogelijk te maken tijdens deze Coronacrisis.

Stijging hypotheekrente in het verschiet? Lokaal nieuws dinsdag 23 februari 2021

Stijging hypotheekrente in het verschiet?

In de afgelopen weken hebben diverse geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Alleen dat is al nieuws in een tijd waarin de hypotheekrentes vooral dalen. Bij de sporadische verhogingen gaat het vooral om hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar en langer. Gaan we afscheid nemen van de historisch lage hypotheekrentes of is het daar nog te vroeg voor?

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden! Lokaal nieuws woensdag 10 februari 2021

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden!

Gemiddeld bestaan de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren voor 30% uit de hypotheek. Al met al nemen hypotheeklasten dus een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen letten wel op de prijs van boodschappen maar houden zich niet bezig met besparen op de hypotheek. Dit terwijl er meer te winnen valt dan het voordeel van een goedkoper pak hagelslag. Onderzoek of oversluiten, rentemiddelen of andere mogelijkheden in jouw situatie interessant zijn.

Het afsluiten van een hypotheek is een tijdrovende en spannende aangelegenheid. Als het afsluiten eindelijk is gelukt, gaan de papieren vaak met een zucht van verlichting de kast in. Om daar vervolgens te verstoffen. Dit kan je duur komen te staan. In de afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes flink gedaald en de huizenprijzen gestegen. Hier kan je mogelijk van profiteren.  Globaal zijn er vijf manieren om te profiteren van een lagere rente. 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden