Actueel

Nieuws

Op gas koken versus op inductie koken Lokaal nieuws vrijdag 06 maart 2020

Op gas koken versus op inductie koken

Het plan is dat in 2050 in Nederland alle woningen aardgasvrij zijn en dat de CO2-uitstoot met 80 tot 95 procent is gereduceerd ten opzichte van 1990. Tegen die tijd moeten we met z’n allen stoken en koken zonder gas. Het roer gaat nu, langzaam aan, om. Waarom over op stroom? Het verkrijgen van gas gebeurt nog steeds niet echt duurzaam. Dit zal bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot in het huishouden . Stroom kan tegenwoordig wel duurzaam worden verkregen. Daarom is overgaan van koken op gas naar inductie ook een interessante stap om te maken. Wat valt er over beide varianten te zeggen?

Koken op gas

Misschien ben je helemaal niet zo gelukkig met het idee dat het gas gaat verdwijnen. Waar moet je dan op koken, elektrisch koken lijkt je namelijk helemaal niets. Veel huishoudens hebben momenteel nog een gaskookplaat en zijn hieraan gewend. Het idee dat op een elektrische kookplaat te moeten koken staat sommigen nog niet aan. Wat zijn voordelen van koken op gas?


Gas is goedkoper dan elektriciteit als je kijkt naar de energetische inhoud
Alle pannen werken op gas
De gasplaat is goedkoper in aanschaf
Koken op gas is eenvoudig (en vertrouwd)


De meeste voordeelpunten van koken op gas hebben dus betrekking op de prijs. Maar wie zegt dat de prijs ook echt lager blijft? De prijs van gas is namelijk gekoppeld aan de prijs van de olie en die is aan prijsschommelingen onderhevig. Misschien is de gasprijs in de toekomst wel een stuk hoger. Daarnaast is er nog een ander belangrijk punt waardoor gas helemaal niet de goedkoopste optie hoeft te zijn. Er wordt namelijk nogal wat gas verspild door koken op een gasplaat. Dit door warmte die naast de pan verdwijnt tijdens het koken, en dat is pure verspilling. Daar komt bij dat het koken van bijvoorbeeld een pan water ook nog eens langer duurt als je op gas kookt, juist omdat er zoveel warmte verdwijnt.

Koken op inductie

Elektriciteit wordt tegenwoordig in grote hoeveelheden op duurzame manieren opgewekt. Met het oog op het feit dat gas ook schaarser wordt, zal elektriciteit in de toekomst waarschijnlijk goedkoper worden dan gas. Bij koken op inductie gaat er ook weinig tot geen energie verloren. Alleen de bodem van de pan wordt verhit. Hierdoor heeft koken op inductie een rendement van 80 tot 90 procent, terwijl dit bij gas op slechts 50 procent ligt. Zodra je de pan van de inductieplaat afhaalt, is de plaat ook afgekoeld. Dus ook hier is uit ook daadwerkelijk uit. Het is algemeen bekend dat hoe beter de kwaliteit van de pannen is, hoe hoger het rendement is. Voor de inductieplaat heb je wel een Perilex-aansluiting nodig. En verbruik je steeds minder gas en meer stroom, kijk dan naar een energiecontract bij een energieleverancier die lage tarieven voor stroom rekent. Hoe lager de kosten dan uitvallen.

Overstappen van gas naar elektriciteit?

Met de komst van de inductieplaat is er een goed alternatief voor koken op gas gevonden. Daarnaast is de plaat nog eens een stuk hygiënischer. Het vlakke glazen oppervlak van de plaat is een stuk eenvoudiger schoon te maken dan de gaskookplaat of het gasfornuis. Maak voor jezelf een berekening qua kosten en besparingen en ontdek of het voor jou interessant is met het oog op de uitgaven.

Verhuizen en het energiecontract: waar moet je op letten? Lokaal nieuws vrijdag 06 maart 2020

Verhuizen en het energiecontract: waar moet je op letten?

Ga je verhuizen? Dan kun je jouw energiecontract meeverhuizen. Het contract dat jij met de energieleverancier hebt, staat namelijk op naam en is niet gebonden aan een woonadres. Toch kan het voordeliger zijn om over te stappen naar een andere aanbieder. Het energieverbruik kan bij een verhuizing namelijk veranderen, en daarmee ook de hoogte van de energierekening.

Verhuizen en energiecontract meenemen

Wil jij jouw huidige energiecontract meenemen bij een verhuizing ? Het enige dat je hoeft te doen is de verhuizing doorgeven aan jouw energieleverancier. Het is verstandig om dit minimaal twee weken voor de verhuizing door te geven. De energieleverancier heeft dan voldoende tijd om de verhuizing te regelen en de levering op het nieuwe adres te starten. Vervolgens is het de bedoeling dat je binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht de meterstanden doorgeeft. De leverancier bepaalt vervolgens het nieuwe termijnbedrag, gebaseerd op het historisch verbruik van de woning. Controleer goed of dit termijnbedrag overeenkomt met wat je daadwerkelijk verbruikt. Je kunt het termijnbedrag meestal tussentijds nog wijzigen. Tot slot ontvang je de eindafrekening van de energie die je verbruikt hebt op je oude adres.

Verhuizen en overstappen naar een andere energieleverancier

Een verhuizing is een goed moment om te controleren of jouw huidige energiecontract nog bij je woonsituatie past. Misschien is jouw nieuwe woning wel een stuk groter en is de gezinssamenstelling veranderd. Je kunt verschillende energieleveranciers vergelijken om te kijken welke aanbieder het goedkoopste is en het beste bij jouw wensen past. Ben je in het bezit van een contract voor onbepaalde tijd? Dan duurt een overstap ongeveer 2 tot 6 weken, na 2 weken bedenktijd. Let op: bij een verhuizing moet je je oude contract wel zelf opzeggen.

Krijg ik een boete als ik overstap?

Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan kun pas twee maanden voor de einddatum van je huidige contract worden overgenomen door de nieuwe energieleverancier. Anders krijg je een boete. Deze boete kun je alleen krijgen bij een contract met een vaste looptijd. Daarnaast kun je ook (een deel van) de welkomstkorting mislopen. Als je een vast contract hebt met een looptijd die langer dan 2 maanden is, dan krijg je dus waarschijnlijk een overstapboete. Hoe hoog de boete is, hangt volledig af van de resterende looptijd van jouw energiecontract als je overstapt. De hoogte van de overstapboete is per leverancier hetzelfde. Heb je een contract die nog een looptijd heeft van van 2,5 jaar of langer? Dan betaal je in totaal € 250. Is de looptijd 1,5 jaar of korter? Dan betaal je € 100. Deze bedragen zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Aan wie moet ik de meterstanden doorgeven?

De nieuwe energieleverancier heeft de meterstanden nodig om de beginstand van de energiemeter te bepalen. De nieuwe energieleverancier neemt hierover contact met je op. Zij geven de meterstanden ook door aan de oude energieleverancier. Zorg ervoor dat je de meterstanden op tijd doorgeeft. Op basis van deze gegevens wordt namelijk de eindrekening opgemaakt. Als je de meterstanden niet of te laat doorgeeft, dan wordt er een schatting gemaakt. De eindrekening kan dan hoger of lager uitvallen dan je had verwacht.

Tips voor een ‘zen’ interieur Lokaal nieuws maandag 02 maart 2020

Tips voor een ‘zen’ interieur

Thuiskomen is van onschatbare waarde. Maar thuiskomen doe je het liefste in een huis dat voelt als een huis. Een huis waarin geleefd mag worden, maar ook een huis die rust uitstraalt en waar je jezelf even ‘uit’ kunt zetten. Lekker met een glas wijn op de bank nadat de kinderen in bed liggen. Aan ontspanning kun je je alleen overgeven wanneer er kalmte heerst in je huis. Maar hoe maak je van je huis nu die ontspannen plek waar jij zo naar verlangt?

Zorg voor een rustig canvas

Het begint allemaal bij de basis. En meestal is deze basis wit. Wit geeft een ruimtelijk en puur effect, maar zorgt tegelijkertijd voor een uitstraling die steriel en clean oogt.  Wil je de basis toch wit houden? Zorg dan voor wit met een tintje voor meer warmte in je huis. Met warme kleurige tinten en door verschillende materialen te combineren kun je vervolgens je interieur wat gezelliger maken. Kleur geeft een kamer een hele hoop sfeer, maar zorg dat je niet overdrijft. Kies voor een kleurenpalet in de woonkamer dat elkaar ophaalt en laat deze accentkleuren terugkomen in kaarsen, kussens, kleden en beelden.

De geur van uw woning

Elke woning heeft zijn eigen specifieke geur. Wil je je meer ontspannen in jouw eigen woonkamer? Zorg er dan voor dat er een aroma hangt waar jij je relaxt bij voelt. Geurstokjes kunnen wonderen doen, maar regelmatig de bos bloemen op de eettafel vervangen ook. En extra leuk: die bos bloemen zorgen ook nog eens voor dat extra beetje kleur.

Passende raamdecoratie

Raamdecoratie is voor veel mensen een lastig element in een woonkamer. Het is een dure uitgave en het is vrij bepalend voor de uitstraling van de woonkamer. Je wilt geen te opvallende gordijnen – mits je de kleuren in je interieur rustig houd -, maar ziet meer heil in een neutraal gordijn. Met neutrale gordijnen heb je de mogelijkheid van interieur te veranderen wanneer je dat wilt.

Vergeet ook vooral geen hor van Horrengigant aan te schaffen. Waar gordijnen de warmte van de zon tegen kunnen houden in de zomer, kunnen horren fijnstof én vliegen tegenhouden. Door de plaatsing van een hor zorg jij en indirect voor dat je langer kunt genieten van jouw gordijnen. Ze worden immers niet vervuild door vliegen en fijnstof.

Licht in de living

Enkel felle spotjes aan het plafond werken niet sfeer verhogend. Lampen in verschillende sterktestanden doen dit wel. Zet bij je bank eens een lamp neer op hoge poten en zorg voor een mooie bureaulamp voor de eetkamertafel en hang hierboven wat extra sfeerlicht. In een woonkamer met een goed doordacht lichtplan, zul je je eerder ontspannen.

Een rustig ogend huis

Aan overbodige spullen hebben we niets. Volgens de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, houd je spullen die je gelukkig maken en doe je spullen weg die je niets meer doen. Een opruimronde zal wonderen verrichten, maar in werkelijkheid is het pas echt wonderlijk wanneer jij de zorgvuldig opgeruimde ruimte daadwerkelijk opgeruimd kan blijven houden. Zorg voor een goed opbergsysteem. In het bezit van een kelderkast, schuur of garage. Zorg dan voor een stelling waar je opbergdozen kunt plaatsen voor spullen die het daglicht niet per se hoeven te zien.

Lokaal nieuws woensdag 26 februari 2020

Besparen op uw energierekening is eenvoudig


Het is best eenvoudig om zelf te besparen op uw energierekening. Ik zal proberen een paar zaken op een rijtje te zetten zodat u nu al kunt beginnen met sparen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen de tijd niet nemen om te onderzoeken welke besparingen eenvoudig te realiseren zijn, en ook wat overstappen naar een andere leverancier kan opleveren. Het is tenslotte zonde om uw geld te besteden waar dat niet nodig is.
Verlichting
Vervang uw lampen zonder verlies van comfort en stijl met nieuwe, energiezuinige LED lampen. Deze gaan maar liefst 50 keer zo lang mee als traditionele gloeilampen, en gebruiken al gauw zo’n 75% minder stroom. Dat is dus dubbelop besparen, zowel op de lange termijn als op korte termijn. Denk verder ook aan alle “stand-by” apparatuur overal in huis, zoals laptops, monitors, printers enzovoort. Die kunnen allemaal uitgeschakeld worden als u ze niet gebruikt. Tip: Doe alle stekkers in dezelfde stopcontactenstrip (met schakelaar), zodat u met één druk op de knop alle apparatuur uitschakelt voor u naar bed gaat. Maar let ook op wat u betaalt! Energie vergelijken helpt ook goed om geld te besparen.
Verwarming
Niemand wil graag de verwarming lager zetten en we willen allemaal comfortabel leven. En toch zijn er op het gebied van centrale verwarming slimme manieren om uw huis te verwarmen. Zelfs als het buiten koud is, kunt u binnen zorgen voor minder hoge stookkosten. Dat zit namelijk zo. Gelukkig hebben we in Nederland grote ramen in onze huizen. Als de zon schijnt en het is buiten koud, zorg dan dat de zon volop naar binnen kan schijnen. Dus doe de gordijnen open! Dat scheelt echt op uw stookkosten, zelfs als u dubbele beglazing heeft. Voel maar eens aan de binnenkant van uw raam als de zon erop schijnt. Dat scheelt alweer!
Energieleverancier met de laagste tarieven
Het grootste bedrag van uw energierekening wordt veroorzaakt door uw verbruik. Het slim kiezen van een energieleverancier is een snelle en eenvoudige manier om te besparen. Het is een naadloze overstap die u meteen geld oplevert. Het is eenvoudiger dan u denkt.

Stijgende energieprijzen: Hoe draagt het interieur bij aan een lagere energierekening? Lokaal nieuws zaterdag 01 februari 2020

Stijgende energieprijzen: Hoe draagt het interieur bij aan een lagere energierekening?

De energieprijzen stijgen gestaag. Met name omdat we met z'n allen bij moeten dragen aan de energietransitie om klimaatverandering te beperken. Dat voelt iedere Nederlander in de portemonnee. Nu je woning net is opgeleverd en uiteraard volledig is gebouwd naar de hedendaagse duurzaamheidseisen, is het tijd om te kijken naar het interieur. Hoe kun je je woning zo duurzaam mogelijk inrichten en indelen?

De indeling van de woning

Natuurlijk heb je de ligging van je woning niet helemaal in de hand en ook liggen sommige woonfuncties (zoals keuken en badkamer) al vast, maar het loont om te kijken hoe je je woning in gaat delen. Kies voor de vertrekken waar je veel tijd spendeert, zoals de woonkamer, voor de zonnige kant van de woning. Kies voor een ontbijttafel aan de oostzijde van de woning. Zo kan in de winter de verwarming een graad lager. Kies voor slaapkamers zoveel mogelijk de noord of westkant van de woning. Deze zijde heeft de minste zonuren, waardoor de slaapkamer zo koel mogelijk blijft.

Zonwering

Natuurlijk wil je in de zomer ook binnen kunnen zitten en daarom is zonwering belangrijk in een woonkamer die op het zuiden ligt. Zo heb je geen airconditioning nodig in hete zomers. Houd in de zomer deuren en ramen gesloten en trek de gordijnen dicht, zodat het licht van de zon én de warme lucht buiten blijven.

Stoffering en vloerkeuze

Bij het kiezen van een vloer kun je rekening houden met het verbruik van energie . Heb je vloerverwarming, laat je dan goed informeren over de te gebruiken ondervloer om het effect van de vloerverwarming niet te beperken. De ene vloer geleidt warmte, terwijl de andere de warmte van de vloerverwarming zal isoleren. Heb je radiatoren of infraroodverwarming, kies dan voor een vloer die warm aanvoelt, zoals hout of natuurlijk tapijt. Vermijd synthetische materialen, zoals laminaat, omdat deze koud zullen aanvoelen.

Stoffering maakt een woning gezellig en geeft het interieur een warme sfeer. Stoffering maakt de woning ook letterlijk warmer. Door een vloerkleed te leggen in de zithoek en eventueel de eethoek heb je meer gevoel van behaaglijkheid en lekker warme voeten op een winterse dag. Het gevoel van behaaglijkheid zal ervoor zorgen dat de verwarming minder snel aan gaat in het najaar en de winter.

Kies voor gordijnen in plaats van jaloezieën voor een betere akoestiek en een warmere sfeer. Gebruik deze gordijnen ook als isolatielaag bij hitte of kou.

Plaatsing van apparatuur

Een koelkast en een diepvries werken hard om de temperatuur binnenin laag te houden. Het is daarom niet verstandig om deze apparaten op een zonnige plaats te zetten, omdat ze zo vaker moeten aanslaan.

Verander je gedrag

Tot slot is het altijd goed om naar je eigen gedrag te kijken bij het besparen van energie. Houd binnendeuren zoveel mogelijk gesloten. Trek een warme trui, sokken of sloffen aan voordat je de verwarming een graad hoger zet.

Invullen van loze ruimtes Lokaal nieuws dinsdag 21 januari 2020

Invullen van loze ruimtes

Loze ruimtes, onhandige hoekjes en een ongelijke vloer. Scheve ogen krijg je ervan. Op de onregelmatige vloer had je wellicht bij plaatsing nog wat invloed kunnen uitoefenen, maar de onbenutte plekken in je woning kreeg je er gratis en voor niets bij. Wat doe je ermee?

Wat moet je er toch mee? Er is werkelijk geen vloer en geen muur recht. Bij het lopen voel je het minimaal, maar om de kasten op hun plek te houden ben je wel continue bezig met wigjes. Het is geen doen, maar het went. Zonde! Want, waarom zou je genoegen nemen met meubels die ondersteund moeten worden. Wigjes zijn niet charmant, ze zijn storend. Wijs ze de deur en lees onderstaande tips om loze of scheve ruimtes optimaal te benutten:


Mooie fauteuil. Wanneer je je slaapkamer hebt ingericht, blijven er in een ruime kamer vaak wat rare hoekjes over. Te klein voor een meubel, maar perfect voor een mooie grote stoel.
Op maat gemaakte kast. Maak gebruik van alle beschikbare ruimte en ontwerp een kast die de ruimte perfect opvult. Ideaal voor een zolder met schuin dak. Een bruikbare opbergruimte is zo gemaakt wanneer u de configurator gebruikt van Kastengigant. Of laat gewoon een vakman langskomen om te zorgen dat  je meer ruimte creëert voor jouw spullen.
Speelhoek voor de kinderen. Een hoekbank, kast, een kleed en een salon- en eettafel. Dat is zo ongeveer de inrichting van de meeste woonkamers. Maak voor de lege ruimte aan de achterkant van de woonkamer een speciale hoek waar je kinderen zich kunnen vermaken. Plaats een speciaal kinderkeukentje of winkeltje voor fantasierijke rollenspellen of zet een kinderbureau waar je kind uren kan knutselen.
Kamerplant. Uit Japans onderzoek blijkt dat een flinke boswandeling de hartslag naar beneden brengt en het groen het stressniveau aanzienlijk laat zakken. Haal het groen in huis en zorg thuis ook voor een rustige natuurlijke plek en vergroot je gevoel van welzijn.
Hoekplanken. Te weinig ruimte aan de keukenkastjes? Dat is niet gek wanneer je bedenkt dat je je potten met pasta, je pannen en servies ergens kwijt moet. Je kookboeken komen dan op de laatste plaats. Met een hoekplank heb je de ruimte om je keukenbijbels uit te stallen.
Keukenkar. Wanneer je aanrecht volstaat en er geen ruimte is om je groenten te snijden, creëer je gewoon een extra werkblad. Plaats een keukenkar in de loze hoek en zet je keukengerei er bij. 
Spiegels. Reflectie voegt diepte toe. In een kleine ruimte is een spiegel een aanwijst. Je vangt er licht mee op en de ruimte wordt optisch groter. Ook perfect om op te hangen in een nis of smalle gang voor meer ruimtelijkheid en afleiding van de scheve muur.  
Schuifdeuren. Ogen de planken aan de muur te rommelig? Met een schuifdeur sluit je de bende buiten en zorg je ook nog eens voor een rechte wand.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden