Actueel

Nieuws

Stijgende energieprijzen: Hoe draagt het interieur bij aan een lagere energierekening? Lokaal nieuws zaterdag 01 februari 2020

Stijgende energieprijzen: Hoe draagt het interieur bij aan een lagere energierekening?

De energieprijzen stijgen gestaag. Met name omdat we met z'n allen bij moeten dragen aan de energietransitie om klimaatverandering te beperken. Dat voelt iedere Nederlander in de portemonnee. Nu je woning net is opgeleverd en uiteraard volledig is gebouwd naar de hedendaagse duurzaamheidseisen, is het tijd om te kijken naar het interieur. Hoe kun je je woning zo duurzaam mogelijk inrichten en indelen?

De indeling van de woning

Natuurlijk heb je de ligging van je woning niet helemaal in de hand en ook liggen sommige woonfuncties (zoals keuken en badkamer) al vast, maar het loont om te kijken hoe je je woning in gaat delen. Kies voor de vertrekken waar je veel tijd spendeert, zoals de woonkamer, voor de zonnige kant van de woning. Kies voor een ontbijttafel aan de oostzijde van de woning. Zo kan in de winter de verwarming een graad lager. Kies voor slaapkamers zoveel mogelijk de noord of westkant van de woning. Deze zijde heeft de minste zonuren, waardoor de slaapkamer zo koel mogelijk blijft.

Zonwering

Natuurlijk wil je in de zomer ook binnen kunnen zitten en daarom is zonwering belangrijk in een woonkamer die op het zuiden ligt. Zo heb je geen airconditioning nodig in hete zomers. Houd in de zomer deuren en ramen gesloten en trek de gordijnen dicht, zodat het licht van de zon én de warme lucht buiten blijven.

Stoffering en vloerkeuze

Bij het kiezen van een vloer kun je rekening houden met het verbruik van energie . Heb je vloerverwarming, laat je dan goed informeren over de te gebruiken ondervloer om het effect van de vloerverwarming niet te beperken. De ene vloer geleidt warmte, terwijl de andere de warmte van de vloerverwarming zal isoleren. Heb je radiatoren of infraroodverwarming, kies dan voor een vloer die warm aanvoelt, zoals hout of natuurlijk tapijt. Vermijd synthetische materialen, zoals laminaat, omdat deze koud zullen aanvoelen.

Stoffering maakt een woning gezellig en geeft het interieur een warme sfeer. Stoffering maakt de woning ook letterlijk warmer. Door een vloerkleed te leggen in de zithoek en eventueel de eethoek heb je meer gevoel van behaaglijkheid en lekker warme voeten op een winterse dag. Het gevoel van behaaglijkheid zal ervoor zorgen dat de verwarming minder snel aan gaat in het najaar en de winter.

Kies voor gordijnen in plaats van jaloezieën voor een betere akoestiek en een warmere sfeer. Gebruik deze gordijnen ook als isolatielaag bij hitte of kou.

Plaatsing van apparatuur

Een koelkast en een diepvries werken hard om de temperatuur binnenin laag te houden. Het is daarom niet verstandig om deze apparaten op een zonnige plaats te zetten, omdat ze zo vaker moeten aanslaan.

Verander je gedrag

Tot slot is het altijd goed om naar je eigen gedrag te kijken bij het besparen van energie. Houd binnendeuren zoveel mogelijk gesloten. Trek een warme trui, sokken of sloffen aan voordat je de verwarming een graad hoger zet.

Invullen van loze ruimtes Lokaal nieuws dinsdag 21 januari 2020

Invullen van loze ruimtes

Loze ruimtes, onhandige hoekjes en een ongelijke vloer. Scheve ogen krijg je ervan. Op de onregelmatige vloer had je wellicht bij plaatsing nog wat invloed kunnen uitoefenen, maar de onbenutte plekken in je woning kreeg je er gratis en voor niets bij. Wat doe je ermee?

Wat moet je er toch mee? Er is werkelijk geen vloer en geen muur recht. Bij het lopen voel je het minimaal, maar om de kasten op hun plek te houden ben je wel continue bezig met wigjes. Het is geen doen, maar het went. Zonde! Want, waarom zou je genoegen nemen met meubels die ondersteund moeten worden. Wigjes zijn niet charmant, ze zijn storend. Wijs ze de deur en lees onderstaande tips om loze of scheve ruimtes optimaal te benutten:


Mooie fauteuil. Wanneer je je slaapkamer hebt ingericht, blijven er in een ruime kamer vaak wat rare hoekjes over. Te klein voor een meubel, maar perfect voor een mooie grote stoel.
Op maat gemaakte kast. Maak gebruik van alle beschikbare ruimte en ontwerp een kast die de ruimte perfect opvult. Ideaal voor een zolder met schuin dak. Een bruikbare opbergruimte is zo gemaakt wanneer u de configurator gebruikt van Kastengigant. Of laat gewoon een vakman langskomen om te zorgen dat  je meer ruimte creëert voor jouw spullen.
Speelhoek voor de kinderen. Een hoekbank, kast, een kleed en een salon- en eettafel. Dat is zo ongeveer de inrichting van de meeste woonkamers. Maak voor de lege ruimte aan de achterkant van de woonkamer een speciale hoek waar je kinderen zich kunnen vermaken. Plaats een speciaal kinderkeukentje of winkeltje voor fantasierijke rollenspellen of zet een kinderbureau waar je kind uren kan knutselen.
Kamerplant. Uit Japans onderzoek blijkt dat een flinke boswandeling de hartslag naar beneden brengt en het groen het stressniveau aanzienlijk laat zakken. Haal het groen in huis en zorg thuis ook voor een rustige natuurlijke plek en vergroot je gevoel van welzijn.
Hoekplanken. Te weinig ruimte aan de keukenkastjes? Dat is niet gek wanneer je bedenkt dat je je potten met pasta, je pannen en servies ergens kwijt moet. Je kookboeken komen dan op de laatste plaats. Met een hoekplank heb je de ruimte om je keukenbijbels uit te stallen.
Keukenkar. Wanneer je aanrecht volstaat en er geen ruimte is om je groenten te snijden, creëer je gewoon een extra werkblad. Plaats een keukenkar in de loze hoek en zet je keukengerei er bij. 
Spiegels. Reflectie voegt diepte toe. In een kleine ruimte is een spiegel een aanwijst. Je vangt er licht mee op en de ruimte wordt optisch groter. Ook perfect om op te hangen in een nis of smalle gang voor meer ruimtelijkheid en afleiding van de scheve muur.  
Schuifdeuren. Ogen de planken aan de muur te rommelig? Met een schuifdeur sluit je de bende buiten en zorg je ook nog eens voor een rechte wand.

Kun jij geld besparen door je hypotheek over te sluiten? Lokaal nieuws donderdag 26 september 2019

Kun jij geld besparen door je hypotheek over te sluiten?

De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Dat zou kunnen betekenen dat je bespaart op je woonlasten door het oversluiten van je hypotheek. Ook een overstap naar een andere hypotheekverstrekker of hypotheekvorm kan geld opleveren. Gérard van den Brandt, eigenaar van Roscam Hypotheken uit Den Bosch, geeft uitleg en tips.

Wat is oversluiten?

“Je hypotheek oversluiten betekent dat je de bestaande hypotheek, met bijbehorende voorwaarden, voortijdig openbreekt en wijzig of vervangt door een compleet nieuwe hypotheek. Dat kan bij dezelfde geldverstrekker zijn, maar ook bij een andere,” zegt Gérard. “Het is goed mogelijk dat er in de loop van de tijd dingen veranderd zijn. De hypotheekrente is daar een duidelijk voorbeeld van, die is op dit moment enorm laag. Maar het kan ook zijn dat je persoonlijke omstandigheden anders zijn geworden of dat de waarde van je woning erg is gestegen. Door die waardestijging valt je hypotheek wellicht in een andere risicoklasse. Een lagere risicoklasse betekent ook een iets lagere rente. Allemaal redenen om eens goed te kijken of oversluiten voor jou interessant is. Het kan echt honderden euro’s per maand schelen, dus ik raad iedereen aan om een check te laten doen."

Wat kost oversluiten?

Boeterente
Als je je hypotheek oversluit terwijl de renteperiode nog niet is afgelopen, krijg je te maken met boeterente. Die boeterente brengt de geldverstrekker in rekening voor het vervroegd aflossen van je hypotheek. Dat kost de bank immers rente-inkomsten en dat verlies moet gecompenseerd worden. De hypotheekadviseur kan voor je opvragen hoe hoog die boete in jouw situatie is. Is het einde van je rentevastperiode in zicht, dan kun je boetevrij oversluiten.

Taxatierapport, notariskosten en advieskosten
Naast de boeterente krijg je te maken met andere kosten. In de meeste gevallen moet er een nieuw taxatierapport komen. Daarnaast moet je voor de nieuwe hypotheek weer naar de notaris en ook dat kost geld. Tenslotte moet je betalen voor de diensten van de hypotheekadviseur die je begeleidt bij het oversluiten van je hypotheek. Dat kan dus al met al aardig oplopen. “Maar al deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar”, zegt Gérard. “En je kunt ze meefinancieren in je nieuwe hypotheek.”

Kosten versus besparing

De grote vraag bij oversluiten is dus of alle bovengenoemde kosten opwegen tegen de besparing die lagere maandlasten oplevert. Voor het antwoord op die vraag ga je naar een hypotheekadviseur. Bij Roscam Hypotheken kun je terecht voor een onafhankelijke gratis check, ook als je huidige hypotheek door iemand anders is afgesloten. “Dat maakt niets uit, ook dan nemen we je situatie graag met je door. We werken volgens het principe ‘no cure, no pay’. Je kunt dus vrijblijvend door ons laten beoordelen of oversluiten je voordeel oplevert. Mocht dat niet zo zijn, dan weet je dat je je zaken goed voor elkaar hebt en die wetenschap heeft je niets gekost. Levert het wel een besparing op, dan kun je beslissen of je ons inschakelt om de oversluiting voor je te regelen.”

Hele financiële situatie doornemen

Het oversluiten van je hypotheek is ook een mooie kans om nog bestaande woekerpolissen en onvoordelige beleggingshypotheken op te ruimen. “Het is sowieso een goed moment om je hele financiële situatie even onder de loep te nemen. Kunnen je verzekeringen ook goedkoper en hoe is je pensioen geregeld? Ook dat kan je veel geld besparen.”

Nieuwbouwplannen

Heb je plannen om binnenkort een nieuwbouwwoning te kopen? Dan hoef je niet met het aanpassen van je hypotheek te wachten tot de daadwerkelijke aankoop. “Het kan namelijk best zijn dat je een aantal keren uitgeloot wordt voor de kavel die je wilt hebben en dat het hele proces van aankoop langer duurt dan je had gehoopt”, legt Gérard uit. “Sluit je nu alvast je hypotheek over, dan heb je daar meteen het financiële voordeel van. En je mag die nieuwe hypotheek (en dus de gunstige voorwaarden) meenemen naar de nieuwe woning. Verhuis je naar een duurder huis, dan moet je wel voor het duurdere deel een nieuwe hypotheek afsluiten.”

Meer weten over het oversluiten van je hypotheek?

Neem dan contact op met Roscam hypotheken voor een vrijblijvend en gratis gesprek op kantoor of bij je thuis!

Hinthamereinde 88, ‘s-Hertogenbosch info@roscam.nu
073-30 35 34 2

Uniek concept voor tijdelijke opslagruimte Lokaal nieuws woensdag 18 september 2019

Uniek concept voor tijdelijke opslagruimte

Als je je spullen ergens tijdelijk moet opslaan, ben je vaak gebonden aan beperkte mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je spullen tijdelijk opbergen bij familie en vrienden. Helaas is dat meestal niet mogelijk, dus zul je elders een goede oplossing moeten zoeken. Heb je geen zin in torenhoge kosten? Dan zal dit unieke concept voor tijdelijke opslagruimte je zeker aanspreken!

Uniek: de container komt bij je thuis

Als je opslagruimte huurt, moet je je spullen erheen brengen. En later moet je er weer heen om ze op te halen. Dat zijn meestal heel wat ritjes met onhandige spullen. Heb je geen zin in gedoe? Het box to go concept werkt een stuk praktischer. Er wordt door het bedrijf een grote container bij je thuis gebracht. Die staat bijvoorbeeld op de oprit of tijdelijk buiten op straat. Je kunt al je spullen er gemakkelijk in doen. Dankzij de grote deuren passen ook je grote meubels er gewoon in. Vervolgens wordt de container afgesloten en weggebracht. Als je je spullen terug wilt hebben, krijg je ze geleverd op het gewenste adres. Heb je een nieuwbouw woning gekocht , dan worden ze daar afgeleverd als je dat wilt.

Voordeliger dan gewone opslagruimte

Een gewone opslagruimte is op een vaste plaats in een gebouw. Het is totaal niet flexibel qua indeling. Terwijl het box to go concept juist wél flexibel is. De boxen kunnen gemakkelijk worden gestapeld en zo efficiënt mogelijk weggezet. Een voordeel is dat de boxen wel in een verwarmd gebouw staan, waardoor er dus geen weersinvloeden zijn. Omdat de boxen  zo efficiënt kunnen worden neergezet, zijn de kosten ook lager. Je betaalt doorgaans minder per maand terwijl je je inboedel toch een veilige plek geeft.

Twee vestigingen

Het box to go concept is nog vrij nieuw. Er zijn momenteel twee vestigingen: een in Oss en een in Apeldoorn. De regio’s die daarmee bestreken worden zijn vrij groot. Je kunt bijvoorbeeld zonder problemen gebruikmaken van box to go in Den Bosch . Woon je verder bij de vestigingen vandaan, dan kun je er ook gebruik van maken. Alleen betaal je dan wel een kleine meerprijs over de extra kilometers die afgelegd moeten worden. Toch is het zelfs dan nog vaak voordeliger dan gebruikmaken van een verhuisservice of gewone opslag.

Box to go is een uniek concept als het gaat om tijdelijke opslag. Je wordt zo goed mogelijk geholpen en er wordt je veel sjouwwerk bespaart. Je hoeft geen kar of verhuisauto te regelen om je spullen weg te brengen. De container wordt bij je aan huis bezorgd en weer afgehaald. Super praktisch als jij je spullen tijdelijk wilt opslaan. Wist je trouwens dat er drie verschillende formaten mogelijk zijn? Voor een kleine opslag kies je voor 9 kubieke meter. Heb je meer spullen, dan is 13 kubieke meter een beter idee. En voor grote hoeveelheden is er nog de 15 kubieke meter, waarin je sowieso alles kwijt kunt!

Hoe maak je een dakkapel zo energiezuinig mogelijk? Lokaal nieuws donderdag 12 september 2019

Hoe maak je een dakkapel zo energiezuinig mogelijk?

Nederlanders hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ook met de aanleg van een dakkapel, kun je bijdragen aan een beter klimaat. Daarnaast bespaar je meteen ook op de energierekening.

Kies voor duurzame materialen

Een milieuvriendelijke dakkapel begint bij de keuze voor duurzaam materiaal. Materialen met een lange levensduur hoeven minder snel vervangen te worden. Je kunt het beste kiezen voor een dakkapel van kunststof, duurzaam hout of polyester. In veel gevallen zijn de kosten niet eens hoger dan voor ander, minder duurzaam materiaal. Voor een dakkapel van kunststof of duurzaam hout, ben je gemiddeld 3500 euro kwijt. Voor polyester ongeveer 1000 euro meer. Ook de keuze voor een vakman, kan een duurzame keuze zijn. Als je kiest voor een vakman uit de buurt, hoeft hij minder ver te reizen wat weer zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Zorg voor goede isolatie

Door een goed geïsoleerde dakkapel wordt er geen warmte verloren en bespaar je ook nog eens flink op de energierekening. Daarnaast profiteer je van meer wooncomfort. Dit komt onder andere omdat je in de winter veel minder hoeft te stoken. Je kunt het beste kiezen voor een kunststof of polyester dakkapel, aangezien deze materialen een hoge isolatiewaarde hebben. Ook de keuze voor het glas is belangrijk. HR++ glas isoleert wel 2,5 keer beter dan dubbel glas. Houd er rekening mee dat een dakkapel slechts een klein gedeelte van de zolder is. Als de rest van de zolder niet goed geïsoleerd is, dan gaat er alsnog veel warmte verloren. Het is dus raadzaam om, bij het aanbrengen van een dakkapel, gelijk de gehele zolder te isoleren.

Zonnepanelen op dakkapel

Een dakkapel leent zich uitstekend voor de plaatsing van zonnepanelen . Zo wek je op een duurzame manier jouw eigen energie op. Een zonnepaneel weegt ongeveer tussen de 10 en 25 kilo per vierkante meter. Het dak moet dit gewicht uiteraard wel kunnen dragen. Als je dit niet zeker weet, kun je het beste contact opnemen met de specialist om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Subsidie

Een groot voordeel van jouw huis zo energiezuinig mogelijk maken, is dat je recht hebt op bepaalde subsidies. Deze bouwsubsidie verschilt per gemeente. Het advies is dus om bij jouw gemeente na te vragen wat de mogelijkheden zijn. Het is belangrijk om te weten dat je voor de dakkapel zelf geen subsidie krijgt, maar wel voor de energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van HR++ glas en het aanbrengen van dakisolatie.

Energieleveranciers vergelijken

Bij al deze duurzame maatregelen, hoort uiteraard ook een duurzame energieleverancier. Er zijn verschillende aanbieders die groene stroom aanbieden. Wil jij weten welke energieleverancier het beste bij jouw wensen past? Ga energieleveranciers vergelijken en stap direct over op een groene leverancier.

Je huis zo energiezuinig mogelijk maken Lokaal nieuws donderdag 29 augustus 2019

Je huis zo energiezuinig mogelijk maken

Je huis zo energiezuinig mogelijk maken is niet alleen goed voor het milieu, het kan je maandelijks ook heel wat kosten besparen. Woningen worden gerankt door middel van een energielabel . Hoe minder energie een woning verbruikt, hoe hoger de waarde van de woning. Aan de hand van een energielabel kunnen huurders en kopers in een oogopslag zien of een woning energiezuinig is. Een huis dat in de klasse A valt is erg energiezuinig en dus meer waard dan een huis dat in klasse G valt. Hoe kun jouw huis zo energiezuinig mogelijk maken? Wij hebben de beste tips hiervoor op een rijtje gezet.

Isoleren 

Een manier waarop je jouw woning een stuk duurzamer kunt maken, is door het huis goed te isoleren. Voorzie je woning van dubbelglas, een vloerisolatie, muurisolatie en vergeet ook het dak niet. Over het algemeen zijn nieuwbouwwoningen al goed geïsoleerd en hoef je bij de aankoop van een nieuwbouwhuis niet veel te doen. Wanneer het huis niet goed is geïsoleerd verbruikt het een stuk meer energie dan nodig is. Zo gaat er bijvoorbeeld veel warmte verloren door tocht, wat ervoor zorgt dat je verwarming vaker aanmoet. Zo verbruik je dus meer energie. En dat kost meer geld. Een goede vloerisolatie zorgt ervoor dat je de thermostaat lager kunt zetten. Daarmee kun je jaarlijks zomaar een paar honderd euro besparen op het energieverbruik. Het isoleren van je woning heb je in veel gevallen binnen enkele jaren terugverdiend.

Groene energie

Nu je je huis zo geïsoleerd hebt, kun je je huis ook voorzien van duurzame energie. Neem groene energie. Dit is energie die opgewekt is uit natuurlijke bronnen zoals windkracht en de zon. Kies voor een energieleverancier die jou kan voorzien van groene stroom. Je kunt online eenvoudig groene energie vergelijken en de beste energieleverancier kiezen.

Zonnepanelen

Wat is er nu duurzamer dan het opwekken van je eigen zonne-energie. Laat zonnepanelen plaatsen op je dak. Met behulp van zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit, wat jouw weer kosten bespaart op de energierekening. Je maakt dan 100% gebruik van een groene energiebron. Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de btw terugkrijgen . Daarnaast zijn er nog een aantal gemeenten die subsidies verstrekken voor de aanschaf van zonnepanelen. Controleer dus bij jouw gemeente of er een gemeentelijke subsidie bestaat. Het is handig om te weten dat je zonnepanelen mee kunt nemen als je gaat verhuizen .

Inzicht in energieverbruik

Weet jij eigenlijk wel wat je precies verbruikt? Je kunt een stuk duurzamer wonen door inzicht te krijgen in je energieverbruik. Welke elektrische apparaten verbruiken het meest en welke apparaten kunnen beter worden uitgezet wanneer je niet thuis bent? Door inzicht te krijgen in het verbruik kun je beslissen om bijvoorbeeld sommige apparaten de deur uit te doen of een duurzamere variant hiervan aan te schaffen. Daarnaast is het verstandig om alle stekkers uit de stopcontacten te trekken als je niet thuis bent. Ook zo voorkom je onnodig energieverbruik.

Handige energietools

Dankzij handige tools, zoals een slimme thermostaat , kun je eenvoudig jouw energieverbruik inzien en aanpassen. In combinatie met de slimme thermostaat kun je een energieverbruik-app gebruiken, die vaak wordt aangeboden door je energieleverancier. Je ontvangt dan bespaartips én je kunt je thermostaat ook vanaf afstand beheren. Zo verbruik je nooit meer dan nodig. Je kunt de slimme thermostaat zo instellen dat je op werkdagen weinig tot geen energie verbruikt. Zo verspil je dus nooit energie.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Den Bosch.

Aanmelden